POSLOVI NE MOGU ČEKATI: Federaciji BiH trenutno potrebno 30 hiljada radnika, zahtijeva se uvoz radne snage

U federalnoj Udruzi poslodavaca kažu kako im je potrebno 30.000 radnika. Objašnjavaju da uglavnom dolaze radnici iz drugih zemalja, i to građevinske struke, jer naši radnici izbjegavaju raditi pomoćne i teške poslove.

Broj zaposlenih osoba u BiH raste. Poslodavci svakodnevno vape za novom radnom snagom. Među najtraženijima su građevinari, konobari, kuhari, prodavači, spremačice, ali i informatičari, CNC operateri, ekonomisti, pravnici, liječnici, medicinsko osoblje, vozači…Veliki broj stanovnika BiH ne radi u struci, a poslodavci češće biraju one koji su spremni raditi na sebi i nadograđivati znanje, piše portal Večernjeg lista BiH.Ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja nedavno je za medije naveo kako je prioritet uvezivanje potreba privrede s obrazovnim sistemom kako bi domaća radna snaga mogla zadovoljiti potrebe tržišta rada, odnosno obrazovati se za ona zanimanja koja su trenutno deficitarna i za koja se trenutno radna snaga uvozi.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva u FBiH u prvom tromjesečju ove godine zabilježeno je kako je 969 000 osoba izvan radne snage, a 877 000 ih je ekonomski aktivno. Od toga ih je 744 000 ili 40,3 posto zaposleno, a 133 000 ili 7,2 posto nezaposleno. U odnosu na posljednje tromjesečje prošle godine broj zaposlenih veći je za 1,1 posto, dok je broj nezaposlenih smanjen za 8,8 posto.

FBiH.

Slična situacija je i RS-u, gdje poslodavci uvoze radnu snagu iz Turske, Bangladeša, Nepala i Indije u građevinarstvu, prehrambenoj i drvnoj industriji te ugostiteljstvu.

Kako su objasnili iz Agencije za statistiku BiH, podaci o broju zaposlenih u poslovnim subjektima u BiH dobivaju se putem statističkih istraživanja i iz administrativnih izvora. Ukupan broj zaposlenih u BiH je podatak dobiven na osnovi prikupljenih i obrađenih podataka iz FBiH, Republike Srpske i podružnice Agencije za statistiku BiH u Distriktu Brčko.

(Biznis.ba)