Parlamentarci BiH iz RS-a pisali Kongresu SAD-a: “Spavačke ćelije ISIL-a” u BiH mogle bi biti aktivirane

Zastupnici i delegati Parlamenta BiH iz reda srpskog naroda izabrani iz RS-a uputili su Evropskom parlamentu i američkom Kongresu pismo u kojem iznose viđenje političke situacije u BiH iznoseći neutemeljene i opasne tvrdnje o terorističkim ćelijama u BiH koje bi mogle biti aktivirane.

Na početku pisma ističu da su dejtonska struktura BiH i mehanizmi uspostavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom od ključne važnosti za stabilnost BiH jer su politike upravljanja i preovlađujući pogledi na svijet tri konstitutivna naroda “veoma različiti”.

“Na primjer, najveća bošnjačka politička stranka izrazito je islamističke orijentacije. Eliminisanje ustavnih elemenata podjele vlasti, dakle, nezamislivo je za Srbe i Hrvate u BiH”, navodi se.Smatraju da je Ustav BiH na udaru visokog predstavnika i drugih stranih aktera koji, kako tvrde, centralizuju BiH suprotno Ustavu BiH. Dodaju da se RS suprostavlja daljnjoj eroziji Ustava.”

Među onima koji pokušavaju da ukinu dejtonski kompromis su političari koji predstavljaju bošnjački narod u BiH, koji često poziraju kao postnacionalistički reformatori koji zagovaraju ono što nazivaju ‘građanskom državom’ BiH. Niko ne treba da se zavarava ovim verbalnim lukavstvom. Budući da Bošnjaci čine neznatnu većinu stanovništva u BiH, ‘građanska’ BiH koju ovi političari prizivaju bila bi zemlja kojom bi za Bošnjake vladali Bošnjaci.

Navedene nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka, kao i stalna nastojanja da ostvare prevagu u institucijama vlasti u BiH, potvrđuju njihovu namjeru da vladaju BiH bez Srba i Hrvata”, stoji u pismu.Autori tvrde da RS nastavlja da podržava nastojanja BiH da postane članica Evropske unije i sprovede reforme neophodne da se to postigne.”

Značajn napredak koji je BiH nedavno postigla u reformama neophodnim za početak pregovora o članstvu u EU pokazuje šta domaći lideri u BiH mogu postići kada im se ostavi prostor za dogovor”, navodi se.

Dodaju da bi za ulazak u EU bilo neophodno zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika.”Druga reforma koja je očigledno potrebna da bi BiH krenula naprijed na putu ka članstvu u EU je da sudije Ustavnog suda BiH budu državljani BiH umjesto da strane sudije sa rezervisanim pozicijama čine blok koji ima prevagu”, stoji u pismu.

Smatraju da je EU s pravom navela da je zamjena stranih sudija jedan od 14 ključnih prioriteta za evropske integracije BiH i da ova reforma mora biti završena bez odlaganja.”Tek nakon nekoliko decenija odbijanja bošnjačkih stranaka da prihvate odavno zakašnjelu reformu u okviru koje bi strane sudije bile zamijenjene domaćim, NSRS je u junu 2023. godine donijela odluku da privremeno obustavi sprovođenje određenih odluka Ustavnog suda BiH dok to pitanje ne bude riješeno na Parlamentarnoj skupštini BiH.

RS se nada da će pitanje stranih sudija biti uskoro riješeno u paketu sa ostalih četrnaest ključnih prioriteta evropskih integracija”, ističu autori pisma.O visokom predstavnikuU nastavku ističu da Dejtonski mirovni sporazum nije dao ovlaštenje visokom predstavniku da nameće odluke u BiH te dodaju da je posljednji legitimno izabrani visoki predstavnik otišao iz BiH 2021. godine.”

Ostavljajući po strani činjenicu da Schmidt nije legitimni visoki predstavnik, samokićenje diktatorskim ovlašćenjima nad BiH i njenim građanima su drska i šokantna zloupotreba vladavine prava. Niko, uključujući čak i visokog predstavnika koji bi bio legitimno imenovan, nema nikakva zakonska ovlaštenja da donosi zakone u BiH pukom odlukom”, navodi se.Autori osuđuju nametanje izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se utvrđuju zatvorske kazne za neprovođenje odluka visokog predstavnika.

Tvrde da je Narodna skupština RS-a kao odgovor na “bezakonje” usvojila zakon kojim se prekida objavljivanje odluka OHR-a u Službenom glasniku RS-a.”Funkcionere Republike Srpske goni po fiktivnom zakonu neustavno tužilaštvo, pred neustavnim sudom, sa ciljem da se izvrši tiranska, antidemokratska, nezakonita odluka stranca protiv legalno izabranih i imenovani zvaničnika koji su jednostavno izvršili formalne procedure koje su po zakonu bili dužni da izvrše”, navodi se.

U nastavku pisma autori tvrde da je BiH već dugo utočište “radikalnih islamista”.”Najveća stranka koja predstavlja većinsku nacionalnu grupu u BiH, Bošnjake, eksplicitno je islamistička u svojoj ideologiji”, navodi se.Dodaju da u Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici provode šerijatski zakon te da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim “spavačkim ćelijama Al Qaide i ISIL-a”.

“Koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje. Iako se čini da je bezbjednosna situacija stabilna u dijelovima BiH koji su naseljeni Hrvatima i Srbima, nažalost, većina sarajevskih političkih institucija i medijskih kuća nije spremna da se suoči sa ovim problemom”, navodi se.

Autori smatraju da će aktuelni rat u Pojasu Gaze pogoršati situaciju i donijeti nove sigurnosne probleme u zemlji.”U svjetlu ovih činjenica, neobjašnjivo je da OHR, uz podršku mnogih zapadnih država, pokušava da centralizuje BiH, koncntrišući na taj način svu vlast u rukama Bošnjaka i jačajući islamistički vrh u Evropi”, navodi se.

Pismo potpisuju član Kolegija Predstavničkog doma BiH Nebojša Radmanović, član Kolegija Doma naroda BiH Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Sanja Vulić, predsjedavajući Kluba Srba u Domu naroda BiH Sredoje Nović i zastupnik Demokratskog saveza – Demos u Predstavničkom domu BiH Čedomir Stojanović.

klix