Ove godine “eksplodirao” izvoz oružja iz BiH

Bosna i Hercegovina je u prvih sedam mjeseci ove godine izvezla oružja i municije u vrijednosti od skoro 167 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.Ovo je za čak 43 posto više u odnosu na isti period prošle godine kada je izvoz ovih proizvoda iznosio 116,6 miliona KM.

Najviše izvozili u SADNajviše ove vrste robe smo izvezli u Sjedinjene Američke Države – u vrijednosti od 62,2 miliona maraka.Slijede Turska sa 20,8 miliona i Saudijska Arabija sa 15,4 miliona maraka.

Tu su i Bugarska sa 16,6 miliona i Malezija sa 11 miliona maraka.Inače, iako se ne zna gdje završava ovo oružje i municija, može se pretpostaviti da njegova konačna destinacija nisu Sjedinjene Američke Države, već da ih SAD koriste za snabdijevanje svojih saveznika, poput Ukrajine.

Istočni i zapadni standardiBosna i Hercegovina, podsjetimo, uglavnom izvozi municiju.Pojedine naše tvornice, poput konjičkog Igmana, imaju mogućnost proizvodnje municije prema istočnim (ruskim) i zapadnim (NATO) standardima, što je nešto što mali broj fabrika na svijetu može.BiznisInfo.ba je ranije pisao da je nekoliko naših kompanija povećalo proizvodnju i izvoz, poput goraždanskih firmi Unis Ginex i Pobjeda Technology.

avaz.ba