Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  OTVORENA ŠKOLA KUR’ANA U TEŠNJU

  Današnji dan , 05.08.2020.godine u historiji Tešnja ostat će upamćen po važnom događaju. Naime danas je pokrenut projekat Škole kur’ana, koji su zajedno pokrenuli Medžlis islamske zajednice i Udruženje Bošnjaka ” Vrijeme- Zeman” Tešanj.

  Svečanost je počela u 18:00 sati uz prisustvo velikog broju posjetilaca. Skupu se prvi obratio glavni imam Fuad ef. Omerbašić, koji je spomenuo da je ovo značajan projekat i nastavak onoga što je započeo Ģazi Ferhad beg, koji je i sam ustanovio školu kur’ana. Naglasio je da će projekat voditi hafiz Ahmed Bukvić, koji se istakao kao muhafiz, koji je do sada uspio izvesti sedam hafiza, a da će pored njeg biti uključen i hafiz Nermin Ibrahimović i budući hafiz Enver Kurtić.

  Potom se prisutnima obratio muhafiz Ahmed i istakao metodologiju rada koju koristi u radu sa polaznicima, a koja se zasniva na raznolikoj metodologiji i da su tešanjski kandidati prepoznatljivi tokom izlaska na polaganje pred komisijom hifza. Zatim se prisutnima obratio predsjednik Udruženja magistar Jasmin Hadzikadunić. On je naglasio da je projekat hifza kur’ana jedan od temeljnih aktivnosti Ùdruženja od samog osnivanja. Tako je veliki broj onih koji su pohađajući kurseve islama naučili po nekoliko džuzeva, a da su neki od njih i položili hifz.Nije slučajno što je i sam projekat HIFZA TEŠANJ, bio na neki način nastavak aktivnosti poučavanja mladih sufari i učenju kur’ana. Na kraju, prisutnima se obratio muftija Zenički hafiz Doc. dr. Mevludin Dizdarević, koji nije krio zadovoljstvo što prisustvuje ovako važnoj manifestaciji.

  Istakao je potrebu za projektima ovakve vrste, jer se njima popunjava prazan prostor za mlade, da se realnost života ponajbolje razumije kroz kur’an.Također, je čestitao Medžlisu i Udruženju na pokrenutom projektu. Na kraju, prisutni su obišli sjedište Udruženja u kome se nalaze prostorije za rad škole. Svi prisutni su izrazili svoje oduševljenje novim projektom i izrazili da imaju velika očekivanja od istog.

  Muftija je na kraju proučio dovu.

  Vrijeme Zeman – Udruženje Bošnjaka

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci