Osmorka i HDZ u Konjicu dogovaraju raspodjelu vlasti na entitetskom i državnom nivou

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da bi danas trebale biti poznate prve informacije oko toga kako će izgledati stranačka struktura unutar federalne i državne vlade.

Dodao je kako su na dnevni red sastanka došle teme o sektorima i dogovoru oko izvršne vlasti.Napomenuo je kako je procedura oko imenovanja predsjedavajuće Vijeća ministara BiH (kandidatkinja Borjana Krišto) već pokrenuta te da vjeruje da bi Vijeće ministara BiH trebali dobiti do Nove godine kao i državni budžet.

“Razgovarat ćemo primarno o federalnoj razini, a onda lagano prelazimo na razinu Vijeća ministara. Ja sam preko vikenda imao kontakt s predstavnicima RS-a i mislim da je i druga strana to jednako odradila, tako da lagano približavamo stavove. Mislim da nam ni izbliza neće trebati vremena kao prije, da ovaj posao završimo”, kazao je Čović.

Ponovio je kako i dalje ostaje jedinstven cilj, a to je da do kraja godine dobijemo Vladu BiH i Vijeće ministara te za početak, kako kaže, usvajanje budžeta i na jednoj i drugoj razini.

I predsjednik NiP-a Elmedin Konaković jučer je rekao da je dinamiziran proces uspostave vlasti, ali da Osmorka čeka stav Naše stranke.

S obzirom na to da su se stekli svi uslovi, pogotovo za Vijeće ministara da se ta stvar privede kraju, čekamo još zvanične stavove Naše stranke koja ima sjednicu Predsjedništva danas, mislim da bismo sutra već imali poprilično jasnu sliku oko procesa uspostave Vijeća ministara”, rekao je on.

Na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva Naše stranke naglašeno je da “Naša stranka ostaje vjerna principu programskog, a ne matematičkog formiranja vlasti.”

klix.ba