Ogrešević kivan na SDA zbog HNK: Lažu i varaju, nisu se odrekli tog pristupa

Lider Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević kivan je na SDA nakon što je formirala vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sa SDP-om i HDZ-om.

Ogrešević je bio vrlo direktan i kazao da je SDA na ovaj način poslala ružnu poruku svim zagovornicima formiranja probosanskog bloka.”

Priča o probosanskom bloku, a što priželjkuje veliki dio bh. javnosti, ne može se graditi na neprincipijelnim osnovama. Ne možemo se lagati i varati, a SDA je na primjeru HNK pokazala da se nije odmakla od tog svog pristupa”, smatra Ogrešević.

Kaže da je probosanski blok upravo u HNK mogao pokazati čvrstinu “baš onako kako su to uradili NES i SBiH odbijanjem da budu dio državne i federalne vlasti, držeći se svojih principa”.

ODLUKA SKUPŠTINE

U Mostaru nakon devet godina imenovana nova Vlada HNK, činit će je HDZ, SDP i SDASmatra da je “kapitulacija” SDA u HNK poruka i onima koji su poticali na okupljanje ovog bloka.”Prije svega, mi moramo znati oko čega se okupljamo i na koji osnovama.

Moramo biti spremni na iskren odnos, principijelnost, dosljednost, istrajnost. Upravo to je NES BiH pokazao ne samo principijelnim odbijanjem da bude dio državne i federalne vlasti, nego i svojevremenim odbijanjem poziva SDP-a za učešće u vlasti u HNK”, kaže lider NES-a.Dodaje da njegova stranka više neće sa SDA HNK “ni po dubini ni po širini” pregovarati.”

Ovim jednostranim pristupom, SDA je prekinula pregovore i jasno kazala da je njihov partner SDP i HDZ. NES više nije partner SDA u HNK. Sa lažovima i prevarantima nema pregovora. Bez obzira na sve, NES će i dalje ostati vjeran državi Bosni i Hercegovini i vodit će iskrenu i državotvornu politiku”, zaključio je Ogrešević.

klix