Obilježavamo Praznik rada: U našoj zemlji se na ovaj dan radi, roštilja, a pomalo i protestuje

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni praznik rada – dan kojim bi se trebalo ukazati na položaj radnik, ali i dan koji je – po svemu sudeći – izgubio osnovnu svrhu.

Prvi maj se obilježava u znak sjećanja na oko 40.000 radnika iz Čikaga koji su, tražeći bolje uslove života, stupili u štrajk 1886. tražeći osmosatno radno vrijeme.U sukobima sa policijom, poginulo je više od 200 radnika, mnogi su uhapšeni, a osmoro je osuđeno na smrt.

U znak sjećanja na taj događaj 1. maj se od 1889. obilježava kao Međunarodni praznik rada.U Bosni i Hercegovini Prvi maj kao Praznik rada je prvi put obilježen 1907. godine, ali su već u maju 1906. godine održani protesti i obustava rada.Slobodno možemo reći da se danas ovaj dan veže za dodatne slobodne dane, ali će brojni radnici u našoj zemlji ipak Prvi maj provesti radno.

S druge strane, ovaj dan u brojnim državama svijeta i dalje predstavlja glavni motiv brojnim radničkim sindikatima da na ulicama gradova izraze nezadovoljstvo politikom koja ne doprinosi poboljšanju statusa radnika.Tako će, na primjer, Sindikat radnika trgovine (SRT) BiH Međunarodni praznik rada obilježiti protestnim urankom.

Trgovci navode da su frustrirani činjenicom da je politička scena u BiH, umjesto da se bavi rastućim ekonomskim problemima, ponovo okupirana beskrajno dugom i iscrpljujućom uspostavom vlasti.”Ne želimo više ovisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak privrede u BiH”, poručuju iz STBIH.

S druge strane, neki će uživati u neradnim danima koji su u BiH proglašeni za prvi i drugi maj, odnosno danas i sutra, pa su uz prethodni vikend sklopili pravi mali odmor koji su iskoristili za neki produženi izlet ili putovanje.Na cijelom Balkanu je proslava Prvog majka rezervisana za dobru klopu, roštilj i druženje.

Tako će širom Bosne i Hercegovini zrak danas ispuniti miris roštilja, a nadamo se da ugođaj prvomajskog uranka neće pokvariti kiša koja je najavljena doduše – ne tokom cijelog dana.I dok će se neko protestom boriti za svoj glas i tražiti da položaj i prava radnika budu bolja, neko pak uživati u lijepoj prirodi i prirodnim bogatstvima BiH uz ukusnu hranu i druženje, mnoge je jutros probudio alarm kao poziv da današnji dan provedu na radnom mjestu.

Stoga, poželjet ćemo sretan Međunarodni praznik rada svim radnicima u trgovinama koji danas rade, svima radnicima koji rade po šest ili sedam dana u sedmici.Također, sretan praznik rada svim radnicima u fabrikama, kompanijama koji su prijavljeni na minimalne plate.

Sretan praznik rada svim ženama koje poslodavci pitaju da li planiraju rađati djecu. Također, sretan praznik rada svim invalidima rada i svim penzionerima koji nakon 40 godina radnog staža primaju penzije nedovoljne ni za pola potrošačke korpe.

klix.ba