NSRS oborila zaključak Predsjedništva BiH: Dok je Dodik proklinjao, Cvijanović je molila poslanike

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske podržali su veto članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović.Vitalni entitetski interes je Cvijanović povukla nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj je sa dva glasa “za” usvojen zaključak o tome da je RS udarila na ustavni poredak BiH i na Dejtonski sporazum.

Da bi ovaj zaključak bio oboren potrebno je da 56 poslanika glasa za veto Cvijanović, a na današnjoj posebnoj sjednici je glasalo 66 poslanika. To znači da je zaključak Denisa Bećirovića i Željka Komšića oboren, a koji je govorio o tome da su organi RS-a djelovali suprotno sadržaju Dejtonskog sporazuma i time ugrozili mir i sigurnost u BiH i regiji.

Širi, dvotrećinski konsenzus je postignut po ovom pitanju, međutim to nije moglo proći brzo i bez rasprave, kako se nadao Milorad Dodik. On je predložio da se skrati rasprava po ovom pitanju, ali je opozicija to odbila.Dodik je prilikom obraćanja u NSRS-u prokleo poslanike (sve osim Bošnjaka) koji ne budu glasali da je ovdje riječ o vitalnom entitetskom interesu.

Na taj način je pokušao pridobiti ruke opozicije, no došao je u sukob sa predsjednikom Stranke za pravdu i red. Nakon što mu je Nebojša Vukanović rekao da Dodik nije patrijarh da proklinje, dobio je odgovor od Dodika kako ni on nije rekao da je Vukanović Srbin.SJEDNICA NSRS-A

Dodik: Osim Bošnjaka, neka je proklet svaki Srbin koji ne podrži veto CvijanovićCvijanović je pak imala nešto drugačiji pristup poslanicima s obzirom na to da nije prijetila i optuživala opozicionare, nego ih zamolila da daju podršku njenom potezu i pomognu joj da ne bude preglasana u Predsjedništvu BiH.

klix.ba