fbpx
More

  Njemačka ukida vanrednu epidemiološku situaciju

  Njemački parlament neće produžiti takozvanu “epidemijsku situaciju nacionalnih razmjera” kada istekne sljedećeg mjeseca, ali će zadržati određene mjere za suzbijanje širenja koronavirusa.

  Vodeći članovi Bundestaga rekli su da, iako su u posljednje vrijeme ponovo u porastu slučajevi zaraze koronavirusom, ne vide potrebu za produžavanjem vanredne situacije koja je prvi put proglašena u martu 2020. i od tada je više puta produžavana.

  Ključne mjere

  Rekli su da se situacija iz temelja promijenila činjenicom da je oko dvije trećine stanovništva vakcinisano protiv virusa.

  Proglašenje vanredne zdravstvene situacije omogućilo je saveznim i državnim vladama da nalože ključne mjere protiv širenja koronavirusa bez odobrenja nacionalnog i regionalnog parlamenta.

  “Neće više biti zatvaranja škola, lockdowna ili policijskog sata”, rekao je Dirk Wiese, zamjenik šefa parlamentarne grupe Socijaldemokrata. Dodao je da se s pandemijom i dalje treba odgovorno nositi, ali da je potrebno ponovo ublažiti ograničenja građanskih prava.

  Uprkos isteku vanredne situacije 25. novembra, neke mjere poput obaveznog nošenja maski na javnim mjestima, ograničenja ulaska na određena mjesta samo vakcinisanim ili novčana podrška radnicima koje je teško pogodila pandemija će ostati na snazi do marta.

  Osim toga, pojedine pokrajine i dalje mogu odlučiti da ponovo provedu strože mjere ukoliko bude potrebno.

  Vijest o ukidanju vanredne epidemiološke situacije dolazi u trenutku kada je u toj zemlji zabilježen najveći broj novozaraženih koronavirusom od aprila.

  Broj će rasti
  Institut “Robert Koch” (RKI) objavio je da je u posljednja 24 sata zabilježeno 23.212 slučajeva koronavirusa i 114 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Institut je više od 23.000 slučajeva posljednji put zabilježio 30. aprila.

  Iz instituta su upozorili da će broj zaraženih vjerojatno rasti u sljedećim sedmicama, jer ljudi provode više vremena u zatvorenim prostorima tokom hladnijih jesenskih i zimskih mjeseci, a i dalje je veliki broj nevaksinisanih.

  Do sada je u Njemačkoj potpuno vakcinisano 55,2 miliona ljudi, odnosno 66,4 posto stanovništva.

  072info

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Ova opština je “ekonomski tigar”: Nezaposlenost smanjili za 31 posto za jednu godinu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); U opštini Derventa je na kraju septembra ove...

  Nove cijene goriva u BiH!

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Cijene goriva u Bosni i Hercegovini konačno su u...

  Hamdija oštetio ‘NLB leasing’ za više od 600.000 KM – dobio dvije godine uslovno

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je...

  Pronađeno tijelo i drugog turskog radnika u mjestu Hanovi

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Danas je na lokalitu Hanovi u rijeci Bosni pronađeno...

  Slične vijesti