Neviđeni rezultati novog lijeka: Svim pacijentima koji su ga uzeli nestao je tumor

Ako je suditi po studiji koji je objavio ugledni medicinski časopis “The New England Journal of Medicine”, novi lijek protiv tumora rektuma Dostarlimab ostvario je do sada neviđene rezultate.

Novi imunoterapijski lijek je dobilo 12 pacijenata s poodmuklim tumorom rektuma, a kod svih 12 pacijenata je nestao tumor, pri čemu nije bilo nikakvih nuspojava.

Pacijenti su primali lijek svake tri sedmice u periodu od šest mjeseci. Znanstvenici i doktori su pratili stanje svih 12 pacijenata mjesecima nakon terapije i rezultati su bili odlični, jer nijedan pregled ni pola godine od primanja lijeka nije pokazao znakove da se tumor vratio.

Inače, ovaj lijek razvila je američka biotehnološka kompanija Tesaro koju je farmaceutski div GlaxoSmithKline 2019. godine kupio za 5.1 milijardu dolara.Okologinja dr. Hanna Sanoff iz Centra Lineberger rekla je da rezultati ove studije “daju razloga za veliki optimizam”, iako je studija provedena na samo 12 pacijenata zbog čegas e ne može smatrati konačnom istinom.

Onkologinja i koautorica studije Andrea Cercek rekla je da se ovako nešto nije ranije vidjelo, te da onkolozi sanjaju o ovakvim rezultatima.

Cercek je navela kako dostarlimab “otključava prirodni imunološki sustav tijela i omogućava mu da se bori s tumorom”, dodavši kako taj lijek djeluje na specifične stanice raka kojima nedostaje gen koji im pak omogućava da poprave vlastiti DNA, što u konačnici vodi do mutacija.

Neviđeni rezultati novog lijeka: Svim pacijentima koji su ga uzeli nestao je tumor
Neviđeni rezultati novog lijeka: Svim pacijentima koji su ga uzeli nestao je tumor

izvor : avaz.ba