Nacionalističko divljanje u Bosanskoj Dubici na protestu protiv Dana nezavisnosti

Članovi boračkih organizacija i navijačkih grupa protestovali su protiv Dana nezavisnosti BiH u Bosanskoj Dubici i pjevali nacionalističke pjesme poput one, “Ne volim te, Alija”.

Ovo skandalozno i nacionalističko divljanje navijačkih grupa i boračkih organizacija RS-a je samo još jedan od načina plašenja povratnika u bh. entitetu, Republici Srpskoj.

Ovo ništa ne iznenađujuće s obzirom da političari iz bh. entiteta RS ne priznaju Dan nezavisnosti BiH kao državni praznik.

Nadležni bi trebali reagovati povodom ovog ponašanja koje predstavlja očit govor mržnje.Ustavni sud BiH odbacio je 6. jula 2017. godine apelacije dijela zastupnika Narodne skupštine RS o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH kao neosnovane.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta Danom nezavisnosti i 25. novembra Danom državnosti podnijelo je 30 zastupnika u decembru 2016. godine uz obrazloženje da su Srbi diskriminisani postojećim zakonima i da se ti praznici ne obilježavaju u RS-u.

Zahtjev je podnesen nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS-a.

klix.ba