MUP KS iznio razloge zbog kojih je zabranjen skup podrške Dodiku ispred Tužilaštva BiH

Iz MUP-a Kantona Sarajevo saopćili su razloge zbog kojih su odlučili odbiti zahtjev da se ispred Tužilaštva BiH održi skup podrške Dodiku”Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu HO ‘Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH’ za održavanje javnog skupa ispred Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u ulici Kraljice Jelene br. 88, općina Novi Grad, na dan petak, 01. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz sigurnosnih razloga”, saopćeno je iz MUP-a KS.

Dodali su da podnosilac zahtjeva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju, a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa.

NISU ISPUNJENI USLOVI

Sarajevski MUP odbio zahtjev da se ispred Tužilaštva BiH održi skup podrške Dodiku”Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu”, dodaje se u saopćenju.

Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju, nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa.

klix.ba