More
  spot_img

  Mostarska firma uspješno izvozi na strana tržišta, prosječna plata 1.700 KM

  Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac posjetio je danas firmu “SIK” u Mostaru. Ova firma specijalizovana je za zavarivanje i mašinsku obradu i djeluje u 12 industrijskih oblasti.

  Košarac je naglasio da u “SIK”-u radi oko 200 radnika iz FBiH i iz Republike Srpske, da je prosječna plata 1.700 KM i da svi imaju iste uslove rada.

  “Ova firma je 100 odsto orijentisana na izvoz. Obaveza je ovoga ministarstva da posebnu pažnju posveti kompanijama koje se bave izvoznim djelatnostima, odnosno proizvodnjom i izvozom”, rekao je Košarac.

  On je istakao da trgovinski promet ove kompanije iznosi oko 20 miliona KM što govori dovoljno o tome da institucije nadležne za spoljnotrgovinski promet moraju imati poseban osjećaj za njih, koristeći pozitivne zakonske propise.

  Menadžer SIK-a Denis Delić rekao je da je ministar iskazao spremnost da pomogne kompaniju u suspenziji određenih tarifnih brojeva što će im pomoći da djeluju konkurentno na tržištima u Češkoj, Poljskoj i drugim zemljama.

  “S obzirom na krizu, ovu sada ali i onu koja se prije nekoliko godina desila u industriji automobila, važno nam je da postignemo uštede. Apsolutno smo zadovoljni podrškom Ministarstva. Imali smo u bližoj prošlosti i uvoz mašina na koje nismo platili carinu”, rekao je Delić.

  Podrška izvoznim kompanijama
  SIK je, kazao je Košarac, kao i brojne druge kompanije, imala više zahtjeva za određenu vrstu olakšica.

  “Vjerujem da ćemo moći da odgovorimo ovoj i drugim kompanijama koje imaju zahtjeve i da time dodatno afirmišemo domaću proizvodnju i omogućimo što veći spoljnotrgovinski promet izvozno orijentisanih kompanija”, naglasio je Košarac.

  On je podsjetio da se po preuzimanju mandata opredijelio sa svojim kabinetom i na preporuke predsjedavajućeg Savjeta ministara da značajan dio svog vremena provede na terenu.

  Konstatovao je da je to je izuzetno važno s obzirom na činjenicu da je značajno sagledati sve poteškoće sa kojima se susreću ljudi angažovani u realnom sektoru.

  “Sa tog aspekta, a cijeneći karakter kompanije SIK i njenu poslovnu politiku, došao sam da razgovaramo o novim razvojnim planovima sa jedne strane, a sa druge da na adekvatan način saznamo više informacije o tome kako pandemija virusa korona utiče na ovu granu privrede”, rekao je Košarac.

  Osim Košarca, u posjeti SIK-u bila je i zamjenik ministra Ljiljana Lovrić, a zajedno su obišli i proizvodne pogone, te razgovarali sa radnicima.

  Srna / BiznisInfo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci