“MIRNO SPAVAJ MILA MOJA SESTRICE”: OTKRIVENA SPOMEN PLOČA LIKVIDIRANOJ AMINI ŠABANAGIĆ IZ SANSKOG MOSTA

U neposrednoj blizini gradskog mezarja Greda u Sanskom Mostu u četvrtak je otkrivena spomen-ploča stradaloj Amini Šabanagić, koja je na ovom mjestu ubijena 19. maja 2004. godine, a imala je tek 21 godinu.Ovom događaju prisustvovali su porodica i prijatelji ubijene djevojke, predstavnici lokalne vlasti, te drugi građani.

Aminin otac Mirsad Šabanagić istakao kako se porodica dugo vremena borila da se postavi ovo spomen-obilježje, te da su naposljetku u tome uspjeli.

Želimo da ovaj spomenik bude sjećanje na jednu ugašenu mladost i trajno svjedočanstvo svima kako se nešto slično nikada i nikome ne bi ponovilo.

Ni sve ove godine ne mogu ublažiti neizrecivu bol i duševne patnje kroz koje smo prošli – rekao je Mirsad Šabanagić, Aminin otac.Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović podsjetio je na vrijeme kada je ovaj zločin potresao ovdašnju javnost, te na dugi vremenski period od devet godina, koliko je trebalo proći da se otkrije, osudi i zatvori počinilac.

Aminu ništa ne može vratiti, ali ona će zauvijek ostati da živi u našem sjećanju – kazao je Hasanbegović.Ubistvo mlade djevojke dogodilo se u noćnim satima pomenutog datuma, kada se vraćala s posla, a njena porodica je tada stanovala u kući koja se nalazi u neposrednoj blizini mezarja

Sudsko vijeće u Bihaću mu je za ubistvo izreklo presudu od trideset godina, a za djelo silovanja sedam godina, te su obje presude sublimirane u jedinstvenu sudsku presudu u trajanju od 35 godina.

Sud je ustanovio kako je u trenutku izvršenja ovih krivičnih djela Karabegović bio psihički uračunljiv, što je uzeto u obzir prilikom izricanja presude.Istraga o ovom slučaju punih devet godina je tapkala u mraku, a potom je počinilac pronađen i otkriven zahvaljujući novim dokazima koji su slučajno pronađeni i naknadnim forenzičkim vještačenjima.

CRNA-HRONIKA.INFO