Mirnes Ajanović prijavio Tužilaštvu BiH ratnog zločinca Darija Kordića za izazivanje mržnje

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je Tužilaštvu BiH prijavu protiv osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića i drugih lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima.

Kazao je da je ratni zločinac Dario Kordić javno izjavio da bi ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima zbog čega je pravosnažno osuđen od Međunarodnog krivičnog suda za bivši Jugoslaviju na 25 godina zatvora.

Smatraju da to obavezuje Tužilaštvo BiH da na osnovu Zakona o krivičnom postupku BiH zatraži od Suda BiH određivanje pritvora Dariu Kordiću, jer bi zadržavanje na slobodi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, a na osnovu reakcija građana na društvenim mrežama i medijima.

Podsjećamo, snimak počinje tako što Kordić prepričava svoj razgovor sa jednim od prisutnih na druženju.”Pitao me u tišini, je li vrijedilo zatvora, rata.

Ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila”, kazao je.

Nakon toga je uslijedio aplauz te su zajedno zapjevali pjesmu Miroslava Škore “Vrijedilo je” u kojoj kažu: “Vrijedilo je svake kaplje znoja lica mog, vrijedilo je jer nas danas blagosilja Bog”.

Klix.ba