Mijatović o sankcijama zvaničnicima RS-a: Slijede teški mjeseci u kojima će sve biti blokirano

Zamjenik premijera FBiH i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović reagovao je na sankcije koje je ministarstvo finansija SAD uvelo Nenadu Stevadniću, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću i Milošu Bukejloviću.

Mijatović je nabrajao politička imena koja su na rukovodećim pozicijama u RS-u, poručivši da je entitet “zvanično” pod sankcijama.

“RS je ‘zvanično’ pod sankcijama. Dodik, Cvijanovć, Stevandić, Špirić, Višković… SNSD i njihovi sateliti su pod parolom borbe za RS upravo taj entitet stavili pod sankcije. Slijede veoma teški mjeseci u kojima će sve biti blokirano”, poručio je Mijatović.

Naglašava da je kompletno rukovodstvo bh. entiteta RS pod sankcijama i da je to jasno, zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i visoke korupcije.

“Ovi ljudi su doveli u poziciju izolacije prevashodno srpski narod u BiH. Jasno je da se traže normalnije i drugačije politike među srpskim političkim strankama. Da li ih ima, vidjećemo. Ovdje se neće stati, međunarodna zajednica je spremna da nastavi sa kažnjavanjem onih koji vode ovakve politike, a da budemo jasni ni zvanični Beograd neće pomoći istima, jer interesi Srbije su interesi Srbije, ali to mnogi od njih ne shvataju”, istakao je.

CRNA LISTA PROŠIRENA

SAD sankcionisale Cvijanović, Stevandića, Viškovića i Bukejlovića

Poručio je da je vrhunski srpski patriotski čin danas distancirati se i riješiti ovakvih politika.

“Nadam se da će sada to mnogi shvatiti i da se može pronaći nova većina i drugačiji pristup na političkom tržištu u RS-u. Vi ‘veliki’ Srbi ste entitet stavili pod sankcije, to vam vrlo jasno kaže onaj koga zovete srpskim izrodom i izdajnikom. Vidjećemo kako će mene, a kako vas historija upisati”, zaključio je.

Klix.ba