Medina: Hadžije danas posjećuju Uhud, svi su dobro i zdravo

Doktor Emir Fazlibegović, koordinator medicinskog tima koji prati bosanskohercegovačke hadžije u Medini i Mekki, izjavio je da su sve hadžije dobro i da je svega sedam osoba zatražilo ljekarsku pomoć u Medini.Naglasio je da su u dva medinska hotela u kojima su smještene naše hadžije već formirani doktorski timovi s jednom ambulantom i jednom dežurom.-

Još u Sarajevu smo formirali osam timova s po jednim doktorom i medicinarom. Tu su pulmolozi, kardiolozi, urgentolozi i hirurzi. Zdravstveni bilten hadžija je dobar i samo sedam hadžija je zatražilo ljekarsku pomoć – rekao je dr. Fazlibegović.

Važne preporuke Ovom prilikom dao je nekoliko vrlo važnih zdravstevnih preporuka hadžijama, te kako da se zaštite tokom dana kada temperature prelaze i više od 40 stepeni Celzijusa.- Mora se smanjiti konzumiranje hladnih napitaka i da prilagode klima uređaje u svojim sobama.

Moraju koristiti vlažne maramice i često prati ruke, te što više paziti na ishranu u Medini, koja je bogatija začinima koji mogu da izazovu stomačne probleme – poručio je dr. Fazlibegović.Izaslanik Ureda za hadž i umru Izet-ef. Čamdžić je nakon sinoćnjeg sastanka s vodičima najavio aktivnosti koje hadžije očekuju u naredna dva, tri dana.Hadžije će danas posjetiti Uhud i još nekoliko značajnih lokacija.

Planiran je odlazak čak 24 autobusa s bosanskohercegovačkim hadžijama.Posjeta Revdi- Hadžije će već od večeras u različitim terminima posjećivati Revdu. Nadamo se da ćemo u narednim danima, a ovdje smo do ponedjeljka kada napuštamo Medinu, sve aktivnosti obaviti na planirani način – poručio je Čamdžić.

Podsjetio je na trenutno stanje hadžija, naveo kako sve protiče u najboljem redu, a potom je savjetovao buduće hadžije šta bi to obavezno trebale da posjete u Medini.- Medina je čarobna u tom smislu. Dakle, ljudi ovdje uprkos svim umorima i izazovima ipak osjećaju jednu lagodnost, oduševljenje i sreću.

Svako ovdje odgovorno i odlučno radi svoj posao, od cijele naše ekipe. Svaki problem se rješava odmah, danas, ne može se čekati sutra. Saudijske vlasti su napravile mnogo na prezentaciji naše islamske historije i kulture. Hadžijama bih preporučio da posjete jedan muzej u Medini koji donosi priču o Poslanikovom a.s. životu, džamiji, bitkama.

Medina ima mnogo za pokazati – kazao je Čamdžić.Hadžija Idriz Mujarić iz Zavidovića u Medini boravi sa suprugom, sinom i snahom, te ne krije emocije i poziva sve koji žele obaviti hadž da što prije donesu tu odluku.- Meni sigurno niko nije mogao objasniti ovu ljepotu, niti ću ja drugima moći prenijeti svoje osjećaje jer to je nešto veličanstveno što sam insan doživljava – poručio je Mujarić.

Sa suprugom ove godine će hadž obaviti i Senka Hodžić iz Sarajeva koja je nakon obavljene umre poželjela ponovo posjetiti Medinu i Mekku.- U decembru smo bili na umri i poželjeli smo opet doći. Doživljaj se ne može opisati riječima, to čovjek doživljava u sebi – rekla je Hodžić. # MEKA# MEDINA#

Avaz.ba