Mediji u Mađarskoj kritikovali glasanje Budimpešte o Rezoluciji o Srebrenici: “Bit ćemo na stubu srama”

Nakon što je Mađarska glasala protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a uslijedio je niz reakcija kako domaćih političara, tako i Majki Srebrenice, a cijela priča stigla je i do mađarskih medija.

Tako je mađarski portal 444.hu objavio vijest s naslovom kako će u Memorijalnom centru Srebrenici biti podignut stub srama na kojem će se naći sve države koje su glasale protiv rezolucije. Jedna od njih je i Mađarska.”

Mađarska zajedno sa Sjevernom Korejom, Nikaragvom, Kinom i Vladimirom Putinom nije priznala tu odluku. Mađarska je jedina država članica EU i NATO-a koja je glasala protiv rezolucije koja govorio o genocidu u Srebrenici.

Mađarska vlada je blizak saveznik Srba pa je i do sada podržala njihov stav, ali nije mogla pronaći partnere u Evropi da to bude manje upadljivo”, naveli su.Vijest sličnog sadržaja prenio je i najčitaniji mađarski portal 24.hu.”Udruženje Majki Srebrenice postavit će stub srama na spomen-obilježje u Potočarima na kojem će biti uklesana imena država koje su glasale protiv rezolucije”, piše 24.hu.

Ovu temu tretirao je i Balk Magazin koji na mađarskom jeziku prati sva dešavanja vezana za Balkan.”Mađarsko odbijanje da se glasa o rezoluciji naišlo je na ozbiljno nerazumijevanje među Bošnjacima. Postoje mnoge zajedničke karakteristike između balkanskih naroda i Mađara.

Jedna od njih je da teško zaboravljaju”, zaključuje se u tekstu.Podsjetimo, Mađarska je bila jedina država članica Evropske unije koja je glasala protiv rezolucije.

Slovačka i Grčka su bile suzdržane, a Srbiji su se osim Mađara s područja Evrope u glasanju protiv Rezolucije pridružili Bjelorusija i Rusija.

klix