fbpx
More

  Masovni odlazak mladih iz Usore

  Općinu Usora također ne zaobilazi crni trend – odlazak stanovništva. Lokalne vlasti trude se da iz siromašnog budžeta osiguraju podsticaje kako bi zadržali stanovništvo. Traže i pomoć viših nivoa vlasti.

  Usoru, najmanju lokalnu zajedncu u Zeničko-dobojskom kantonu, nije zaobišla svakodnevica u BiH i sudbina ostalih općina. Evidentan je odlazak stanovništva trbuhom za kruhom. Ali ipak ima onih koji su se nakon života u inostranstvu vratili na svoje ognjište.

  “I ja sam radio u Njemačkoj skoro 40 godina i sada ova omladina normalno da ide, da voli ići gdje ima volje i pare i bolje zaradu i to ali lijepo je ovdje samo kad imaš u džepu”, priča Ilija Barukčić iz Usore.

  “Osim materijalnih stvari za egzistenciju, da bismo to imali trebamo imati sigurne poslove , trebamo imati osnovne uvjete za život, a ljubav svakako imamo”, rekla je Daliborka Matošević.

  Jedan od razloga odlaska iz BiH je neupitno nestabilna politička situacija. Bila je to i jedna od tema sastanka načelnika i gradonačelnika iz reda HDZ-a BiH sa liderom ove stranke Draganom Čovićem, ali i državnim sekretarom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom.

  “Da olakšamo lokalnoj zajednici zbog nefunkcioniranja vlasti na višim razinama da ne osjete to da jednostavno možemo imati protočne aktivnosti jer život za običnog čovjeka se dešava u općini i gradu”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

  Život u Usori se ni po čemu ne razlikuje od života u ostalim manjim mjestima. No, ipak, lokalne vlasti se nose sa problemima, ali i traže rješenja kako zadržati mlade.

  “Zadnji naš poticaj koji smo pokrenuli je poticaj za mlade bračne parove do 35 godina, koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, da li da grade kuću, da li da kupuju stan Općina sudjeluje i pomaže im sa 10 tisuća maraka”, ističe načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić.

  Prema riječima federalne ministrice finansija Jelke Milićević, 200 miliona maraka doznačeno je nižim nivoima vlasti, a prioritet su bili zdravstvo i ekonomija. Pitanje je koliko je sve to dovoljno i da li će u konačnici problem sa početka priče uopće riješiti ili će se demografska slika u našoj zemlji nastaviti u negativnom trendu.

  bhrt.ba

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Ova opština je “ekonomski tigar”: Nezaposlenost smanjili za 31 posto za jednu godinu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); U opštini Derventa je na kraju septembra ove...

  Nove cijene goriva u BiH!

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Cijene goriva u Bosni i Hercegovini konačno su u...

  Hamdija oštetio ‘NLB leasing’ za više od 600.000 KM – dobio dvije godine uslovno

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je...

  Pronađeno tijelo i drugog turskog radnika u mjestu Hanovi

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Danas je na lokalitu Hanovi u rijeci Bosni pronađeno...

  Slične vijesti