More
  spot_img

  Lijepa slika iz Dervente: Sveštenik i fratar na otvorenju Bijele džamije


  Obnovljena beglučka Bijela džamija u džematu Begluci Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Derventa svečano je otvorena u subotu uz prisustvo velikog broja vjernika.

  Bijela džamija izgrađena je u sklopu Beglučkog vakufa koji je osnovan 1850. godine, a tragičnu sudbinu rušenja doživjela je 1992. godine.

  Veliki čin

  Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović iskazao je čestitike na obnovi Beglučke džamije te kazao da je prisustvo velikog broja vjernika i predstavnika Pravoslavne i Katoličke crkve, kao i gradonačelnika, lijepa poruka koja se šalje iz Dervente.

  – Ako nema ko gledati ovu džamiju, onda ona nema svoju suštinu i radost, a ako nema ko ući u nju i posjetiti džamiju, onda će ona biti tužna – kazao je muftija Abdibegović.

  Izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, istakao je da je dan otvorenja džamije svečan dan. Iskazao je zadovoljstvo što ima priliku dijeliti impresivne osjećaje s ljudima koji su došli da prisustvuju ovom velikom činu.

  – Važno nam je da ponovo imamo džamiju na ovom mjestu na kome je ona dugo bila. Mogli bismo kazati stoljećima je ovdje. Svaka naša sredina, pa i Derventa, ukrašena je munarama, tornjevima, ukrašena je simbolima naše prošlosti, naše povijesti, simbolima naših kultura u Bosni i Hercegovini – rekao je muftija Fazlović.

  – Na 1. muharrem, obilježavajući hidžru, koja je bila prekretnica i početak novog života za muslimane, mi otvaramo ovu džamiju s ciljem i dovom dragom Allahu dž.š. da ona bude naš pokretač i orijentir našeg budućeg života, da bude mjesto gdje ćemo hraniti svoje duše, odgajati buduće generacije u duhu islama i svoje tradicije – kazao je efendija Abdurahmanović.

  Znak zajedničke želje za bratskim zajedništvom i mirom

  Milorad Simić, gradonačelnik Dervente, istakao je da je otvorenje Beglučke džamije četvrto otvorenje na području Dervente kojem je prisustvovao.

  – Zasigurno, sve što se uradi u jednoj zajednici je velika stvar, a kad se obnavljaju ili prave vjerski objekti, to je više nego veliko. To je dobro, to je za dobro – rekao je Simić.

  Svečanom otvorenju džamije prisustvovali su i predstavnici drugih vjerskih zajednica koji su iskazali zahvalnost na pozivu, te istakli da je ovaj susret znak zajedničke želje za bratskim zajedništvom i mirom u okviru vjere u Stvoritelja.

  Izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Vahid-ef. Fazlović, nakon što je proglasio džamiju vakufom i vlasništvom Islamske zajednice, ključ je uručio najvećem vakifu i njegovoj majci da svečano otvore džamiju.

  Ibrić je istakao da su za relativno kratko vrijeme uspjeli završiti projekat.

  – Veoma nam je važno da se tradicija nastavi i da se obnovi ono što je nekada bilo. Naš Beglučki vakuf ima skoro 200 godina dugu tradiciju. Mi smo obnovili džamiju, dva šadrvana, ali i očistili vakuf i mezarluke – rekao je Ibrić.

  Lijepa slika iz Dervente: Sveštenik i fratar na otvorenju Bijele džamije
  Lijepa slika iz Dervente: Sveštenik i fratar na otvorenju Bijele džamije

  izvor : avaz.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci