Komšić i Bećirović u ponedjeljak u Kijevu

Osim članova Predsjedništva, sa ukrajinskim zvaničnicima tijesno već duže vrijeme sarađuju službenici Memorijalnog centra Srebrenica, Instituta za nestale, Međunarodne komisije za identifikacije, ali i brojne sudije i tužioci iz BiH.>P

redsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član kolektivnog šefa dražve Denis Bećirović u ponedjeljak putuju u službenu posjetu Ukrajini, potvrđeno je Politicki.ba.”Informacija nije smjela izaći u javnost.

Iz Kijeva su nam sugerirali da vijest objavimo tek kad predsjedavajući i član Predsjedništva budu sigurno došli u glavni grad Ukrajine”, rečeno nam je.Portal Klix.ba prvi je objavio vijest o putovanju članova Predsjedništva BiH.

Politicki.ba objavio je da su tadašnji članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić polovinom marta prošle godine zatražili službenu posjetu Ukrajini, ubrzo nakon početka posvemašnje ruske agresije 24. februara.

Bećirović i Komšić, prema informacijama Klixa će se u glavnom gradu Ukrajine sastati sa tamošnjim zvaničnicima, a prisustvovat će i međunarodnoj konferenciji Krimska platforma koja se održava 23. augusta.Ovo je prvi put da neko od članova Predsjedništva BiH posjeti Ukrajinu od početka rata.

Ukrajina se već godinu i po brani od ruske agresije, a u međuvremenu je ta zemlja uspjela osloboditi veliki dio teritorija i napraviti velike pomake na terenu.BiH i na ovaj način iskazuje podršku Ukrajini.Osim članova Predsjedništva, sa ukrajinskim zvaničnicima tijesno već duže vrijeme sarađuju službenici Memorijalnog centra Srebrenica, Instituta za nestale, Međunarodne komisije za identifikacije, ali i brojne sudije i tužioci iz BiH.

politicki.ba