Kavazović: Morat ćemo se oduprijeti pokušaju da nas se ušutka, a Bošnjake sabije u enklave i geta

Reis Husein Kavazović reagovao je na brojne kritike koje su mu danas upućene od predstavnika dijela međunarodne zajednice zbog ranije izjave da institucije države treba braniti oružjem ukoliko budu ugrožene.

Islamska zajednica će se morati oduprijeti pokušaju da ju se ušutka, ona mora pružiti žestok otpor pokušajima da se bošnjački narod svede na vjersku grupu, da se sabije u enklave i geta, čiju sudbinu ne bi bilo teško predvidjeti”, kazao je kavazović.Podsjećamo, on je ranije u intervju za TV Igman kazao da se današnja borba za državu, za razliku od perioda agresije na BiH, vodi u institucijama države.

Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, kazao je Kavazović.Njegova izjave izazvala je brojne reakcija, između ostalih, i Ureda visokog predstavnika, kao i Ambasade SAD-a u BiH.

Institucije Bosne i Hercegovine su mjesto za političke rasprave. Nema potrebe da ih se brani oružjem. Postoji snažno i održivo opredjeljenje, kako na međunarodnom tako i na domaćem nivou, u pogledu funkcioniranja institucija”, navodi se.Američka ambasada u BiH smatra da su izjave i reakcije koje dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivne za zemlju i njeno društveno tkivo.

Sjedinjene Države su to godinama osuđivale, i dalje ćemo to osuđivati, bilo da takve riječi dolaze od političkih ili vjerskih vođa. Posebno je razočaravajuće kada bilo koji vjerski vođa pominje ili prijeti nasiljem kao rješenjem problema u BiH. Sugestija da postoji veća potreba za ‘mirom i tolerancijom’ u Bosni i Hercegovini je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH kao i na njezine vjerske vođe, i ništa manje na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”, kazali su iz ambasade SAD-a.

klix.ba