Je li sramotna izjava zločinca Kordića nastala u Hrvatskoj: Prijeti mu opoziv uvjetnog otpusta, Tužilaštvo sve provjerava!

Prema informacijama “Avaza”, Tužilaštvo će, a i zbog zahtjeva Šmita, ali i haškog tužioca Serža Bramerca, provjeriti cijeli slučaj

Pozivam Tužilaštvo da otvori istragu u ovom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u smislu presude MKSJ-a u slučaju Kordić.

Zadužen tužilacIzjavio je ovo jučer visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, reagirajući na sramotnu izjavu haškog osuđenika Darija Kordića da bi sve zločine koje je počinio u Ahmićima, gdje je ubijeno 116 civila, od čega 11 djece, ponovio i da “ni sekunde ne bih zamijenio”.

No, kako je “Avaz” jučer prvi i objavio, Tužilaštvo BiH je već formiralo predmet i zadužilo postupajućeg tužioca.Predmet je formiran najprije po prijavi Mirnesa Ajanovića, predsjednika BOSS-a, koji je Kordića prijavio zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Prema informacijama “Avaza”, Tužilaštvo će, a i zbog zahtjeva Šmita, ali i haškog tužioca Serža Bramerca, provjeriti cijeli slučaj, kao i gdje je snimak nastao.

Sumnja se da je riječ o avgustu prošle godine i da je snimak, navodno, napravljen u Hrvatskoj, tokom druženja hrvatskih veterana.Mora biti ispitanMora se provjeriti ko je tačno snimao i u koje svrhe.

Kako stvari stoje, Kordić, prema proceduri, mora biti ispitan, a cijela dokumentacija zatim biti poslana Haškom tribunalu na odluku.Prijeti mu ukidanje uvjetnog otpusta i povratak na izdržavanje kazne.

Dario Kordić osuđen je u Haškom tribunalu na 25 godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin u srednjobosanskom selu Ahmići, nedaleko od Viteza.No, on je nakon dvije trećine odslužene kazne pušten na uvjetnu slobodu.

Klix.ba