Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Je li preporučljivo piti kafu prije doručka?

  Mnogi ljudi širom svijeta ne mogu ni zamisliti da svoj dan započnu bez šoljice kafe. Međutim, postavlja se pitanje da li je ovaj topli napitak zdravo piti na prazan želudac.

  Kafa u sebi sadrži više od 800 isparljivih spojeva, a kofein i hlorogenske kiseline su najzastupljeniji među njima.

  Pitanje da li je zdravo piti kafu prije doručka još uvijek je jedna od tema u raspravama naučnika širom svijeta, a nedavne studije su otkrile povezanost između proizvodnje želučane kiseline i konzumacije kafe. Upravo je ovo istraživanje bilo ključno da neki naučnici počnu tvrditi kako biste ipak trebali nešto pojesti kako bi spriječili da kiselina utječe na vašu želučanu sluznicu

  Općenito, želudac i tanko crijevo apsorbiraju kofein, koji se apsorbira unutar 45 minuta od unošenja u organizam. Kada pijete razumne količine kafe (oko četiri šoljice dnevno), ona bi čak mogla pomoći u suzbijanju bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti jetre.

  Istraživanja su također pokazala da kafa ima pozitivan učinak i na mikrobiom s obzirom na to da u sebi sadrživrijedne antioksidanse.

  Posmatrajući ljude koji pate od žgaraviceregurgitacije i dispepsije, istraživači su otkrili da nema razlike između težine ovih stanja bez obzira na to jesu li ispitanici pili kafu na prazan stomak ili ne, i bez obzira na vrstu kafe.

  Također nije pronađena povezanost između konzumacije piva i stomačnih stanja poput gastroezofagealne refluksne bolestipeptičnog čiragastritisa i raka želuca.

  Drugi aspekt koji je istražen jeste utjecaj kafe na nivo kortizolahormona stresa u tijelu. Prva jutarnja kafa mogla bi poremetiti prirodni nivo kortizola koji oscilira tokom dana, ali još uvijek nije poznato da li to ima neke veze s tim ima li u želucu hrane ili ne, prenosi Health 24.

  Na kraju, iako nauka još nema definitivan odgovor na ovo pitanje, sve se svodi na slušanje vašeg tijela. Ako se osjećate dobro, tada nema potrebe da mijenjate svoj raspored ispijanja kafe, ali ako vam želudac osjeća pritisak nakon šoljice prije doručka, onda je možda vrijeme da promijenite stvari.

  radiosarajevo.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci