Izudin Bajrović i Haris Pašović: Kako korupcija i vjera idu zajedno?!

Korupcija, koja je itekako rasprostranjena u našoj državi, utječe na sve segmente života i rada. Za „Avaz“ o ovoj temi govorili su istaknuti prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović i vrhunski reditelj Haris Pašović.Usputna vijest-

Toliko je rasprostranjena u našem društvu da je, bojim se, više ne možemo ni prepoznati, jer su koruptivne radnje kod nas postale normalan način funkcioniranja društva.

Neophodna nam je edukacija u smislu prepoznavanja korupcije koja počinje od nekih detalja iz svakodnevnog života, kako bismo naučili reagirati na slučajeve krupne korupcije. Vijest o pronevjerenim ogromnim količinama novca postala je tek usputna, na koju gotovo niko više i ne obraća pažnju, a kamoli da takve pojave izazovu neki masovni revolt i protest – kazao nam je Bajrović.

Dodao je da, sve dok je tako, ne možemo računati na zdravo društvo.- Nove generacije odgajaju se u duhu dozvoljenosti nedozvoljenog i put do izlječenja je prilično dug, a pitanje je da li i postoji volja za izlječenjem jer je ovo situacija koja, očigledno, mnogima odgovara, a najviše onima koji drže moć u svojim rukama – naglasio je Bajrović.

Reditelj Pašović podsjetio je da je BiH zemlja koja se nalazi među onima s najvećim brojem vjernika.Pogrešno i opasno- E, pa mene zanima kako je moguće da jedna zemlja u kojoj je religija toliko važna istovremeno bude i toliko korumpirana.

To ne ide jedno s drugim. Veliki problem je u tome što u našoj zemlji nema nikakav program, politički ni društveni, kojim bi se objasnilo ljudima zbog čega je korupcija pogrešna i opasna, kao i zašto nas sprečava u razvoju i pristupu EU, boljem životu.

Ljudi nekako sebi opraštaju male i velike korupcije, a istovremeno se zaklinju u Boga i ne propuštaju džume, mise, Bajrame, Božiće… Pa to ne ide zajedno – kazao je Pašović.Put širenja korupcije je vertikalan, od vrha pa prema dolje, istakao je Bajrović.

Klix