Izraelski borbeni helikopteri napali Liban

Izraelska vojska objavila je da njezini borbeni helikopteri napadaju mete na teritoriji Libana, ne navodeći više detalja.Izraelska vojska navodno napada ciljeve u južnom Libanu nakon infiltracije nekoliko naoružanih napadača u sjeverni Izrael ranije.

Slika koju je objavio novinar Al-Manara, povezan s Hezbolahom, prikazuje veliku eksploziju u tom području.Još jedna snimka, koja kruži društvenim mrežama, prikazuje napad na Hezbollahovu osmatračnicu. Riječ je o izviđačkoj poziciji u blizini granice Libana i Izraela.Hamas je u subotu izveo napad na jug Izraela u kojem je ubijeno više stotina izraelskih civila i vojnika te zauzeta i najmanje jedna vojna baza.

Uslijedio je odgovor izraelske vojske u kojem je u zračnim udarima ubijeno više stotina Palestinaca.Izrael je proglasio ratno stanje prvi put od 1973. godine i započeo mobilizaciju vojnih rezervista te raspoređivanje trupa u blizini Pojasa Gaze i na sjevernoj granici prema Libanu gdje djeluje moćna oružana grupa Hezbolah.

Direktno uključivanje Hezbolaha u sukob bi predstavljao dodatnu eskalaciju i širenje sukoba na prostoru Bliskog istoka. Hezbolah održava bliske veze sa Iranskom republikanskom gardom i prema određenim podacima raspolaže sa više od 130.000 raketa raznog kalibra.Posljednji veliki sukob između Izraela i Hezbolaha desio se 2006. godine i tada je u poginuo 121 izraelski vojnik i 44 civila, a više hiljada civila i vojnika je povrijeđeno.

Sa libanske strane poginulo je najmanje 250 boraca Hezbolaha i više od 1000 civilja.

klix.ba