Izraelska ambasadorica napala Komšića zbog izjave o ratu: S koje strane historije ćete ostati zapamćeni?

Ambasadorica Izraela u Bosni i Hercegovini i Albaniji Galit Peleg negodovala je nakon medijskog nastupa predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u kojem je komentarisao trenutni sukob u Izraelu i Palestini.

Peleg je reagovala na Komšićev intervju za BHT gdje je kazao kako je “neoprezna i sebična” izjava predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto koja je iskazala nedvosmislenu podršku Izraelu.”

Vjerujem da u ovom slučaju gospođa Krišto nije izabrala stranu Izraela, ona je izabrala stranu ljudskih bića. U ovom barbarskom napadu Hamasovih divljaka, žrtve su ljudi, a počinitelji ubice nisu bili ni blizu ljudi. S koje strane historije ćete ostati zapamćeni, gospodine Komšiću?”, piše u odgovoru Peleg.

PRESJEK POLITIKE

Komšić: BiH ima različit stav o Izraelu i Palestini jer se spoljna politika miješa sa unutrašnjomKomšić je u intervjuu kazao kako su razlozi za različite stavove zvaničnika BiH po pitanju ovog sukoba, to što se vanjska politika miješa sa unutrašnjom.

Galit je kazala kako se “nema namjeru stavljati u fokus političkih prijepora unutar BiH”.”Gospodin Komšić smatra da to sve treba ‘promatrati u kontekstu’. U kojem kontekstu, gospodine Komšiću?

U kontekstu ISIL-a? Auschwitza? Koji kontekst daje legitimitet mučenju male djece? Da otimaju bake? Da ubijaju bebe u njihovom krevetu?”, poručila je Galit.

klix.ba