Izetbegović: Ko ne voli BiH, ko ne voli muslimane, nek ide gdje mu je ljepše, ali neće ponijeti ni saksiju njene zemlje

U Domu kulture “Edhem Mulabdić” u Maglaju održan je skup Stranke demokratske akcije, na kojem se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Kako je saopćeno, Izetbegović je prisutnima u uvodu obraćanja kazao da su svi dijelovi BiH jednaki, ali da neka mjesta posebno prirastu srcu kada se vežu za neke teške situacije.

– Ja sam 2014. godine, kada su se naše ravnice pretvorile u jezera, pokušao da dođem u Maglaj. Nismo uspjeli da sletimo helikopterom. Ali sam onda, čim sam mogao, došao u Maglaj. I sada su mi slike tu, kada sam posjetio Dom zdravlja, kada sam obišao grad. Svjesni smo bili da je potrebno pomoći na sve strane. Meni su rekli da je potrebna sportska dvorana. Završili smo taj projekat zahvaljujući prijateljima iz Turske i još niz projekata ovdje u Maglaju – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da narod osjeća da su ovo najvažniji postratni izbori i da je neophodno napraviti snažnu kritičnu masu oko koje će se okupiti patriotske snage koje će braniti BiH.

– Dva puta nismo pobijedili. Prvo 2000. pa 2010. I nije bilo dobro. Ovaj mandat od 2010. se završila pobunama i paljevinama. Probali smo, vidjeli smo, ne smije se više eksperimentisati. Dug je put iza nas i nema tog problema kojeg ova stranka nije znala riješiti, a uvijek smo se hrvali sa silama koje su jače od nas – izjavio je Izetbegović.

Osvrnuo se Izetbegović i na posljednje izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, koji je kazao da je BiH “primjer da muslimanska i hrišćanska populacija ne mogu živjeti u harmoniji”.

– Čine sve da se dođe do zaključka da se ne može. Možemo mi, Milorade, i sa Srbima, i sa Hrvatima, i sa hrišćanima i sa Jevrejima. U svakom narodu ima kukolja. Ko ne voli BiH, ko ne voli muslimane, slobodno mu bilo, nek ide gdje mu je ljepše, ali neće ponijeti ni saksiju njene zemlje – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je ukazao na potrebu prepoznavanja djelovanja različitih stranih službi koje nastoje napraviti neslogu među Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotama.

– Morat ćemo se ponovo boriti za sve vrijednosti koje smo izborili, od suvereniteta, teritorijalnog integriteta preko identiteta, vjere i kulture. Ali da bi se borili, mi moramo imati kritičnu masu, jezgro koje će okupljati patriotske snage – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je zatim poručio da niko, pa ni Dodik, neće uspjeti Bošnjacima ogaditi BiH, niti će Bošnjaci i svi bosanskohercegovački patrioti dozvoliti da BiH ostane bez ijednog milimetra svoje teritorije.

Na skupu su se također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničkog-dobojskog kantona i nosilac liste SDA za Parlament FBiH Miralem Galijašević, predsjednik Povjereništva Općinskog odbora SDA Maglaj Fuad Čičkušić, nosilac liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Mandra, nosilac liste SDA za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona Alija Ogrić i kandidatkinja SDA za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona Emira Drnda Čičeklić, saopćeno je iz SDA.

Izetbegović: Ko ne voli BiH, ko ne voli muslimane, nek ide gdje mu je ljepše, ali neće ponijeti ni saksiju njene zemlje
Izetbegović: Ko ne voli BiH, ko ne voli muslimane, nek ide gdje mu je ljepše, ali neće ponijeti ni saksiju njene zemlje

izvor : saff.ba