Inzko: Schmidt je možda podcijenio Balkan, nisu uvijek svi krivi

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzcko je u intervjuu za austrijski list Kleine Zeitung je govorio o svojoj ulozi u BiH te je komentarisao rad sadašnjeg visokog predstavnika Christiana Schmidta.U intervjuu koji je objavljen u martu Inzko je podsjetio kako je Schmidt bio političar u vrijeme ujedinjenja Njemačke i zna koji su procesi vodili ka tome.

Inzko smatra da zahvaljujući tom iskustvu Schmidt neće dopustiti da se uništi Bosna i Hercegovina.Inzko je podsjetio šta je bilo u fokusu njegovog djelovanja dok je on bio na funkciji visokog predstavnika.”Za mene zaštita države i njenih institucija glavni prioritet. Državna imovina mi je uvijek bila nešto sveto. Uostalom, kakva je to država bez državne imovine?

Morao sam se suprotstaviti pozivima političara bosanskih Srba da se nezakonito prisvoji ova imovina. Također Centralna banka, Izborna komisija i Ustavni sud, gdje tri visokokvalificirana međunarodna suca rade, ja sam branio.

Neki političari htjeli su se riješiti tih “stranaca”, istakao je Inzko.Inzko je kazao kako visoki predstavnik mora svakodnevno igrati simultanke sa sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, koji su pak rascjepkani na bezbroj stranaka, dodajući da je to Schmidt možda podcijenio.”Možda je podcijenio Balkan, za koji je mislio da ga poznaje iz posjeta.

Ali Balkan nisu samo planine. To je također labirint”, kazao je Inzko.Bivši visoki predstavnik je poručio da Schmidt treba biti objektivan, i imati objektivan pristup, ali da nisu uvijek svi krivi.”Uvijek mora paziti da se ponaša uravnoteženo i prema Bošnjacima i prema Hrvatima i prema Srbima. Ali ako ode predaleko sa svojom ravnotežom, može biti da će biti shvaćen kao nepravedan.

Nisu uvijek svi krivi. Ako političar želi uništiti državu, onda ne možete reći, apeliramo na sve strane u sporu. I, naravno, visoki predstavnik nikada ne smije zaboraviti pravdu i istinu, čak ni kada je to neugodno”, kazao je Inzko.Dodao je da je iskorištavanje Visokog predstavnika omiljena igra lukavih lokalnih političara.”Visokog predstavnika pokušavaju maštovito i domišljato upregnuti za svoje potrebe, a službena Hrvatska se posebno hvalila kako su ga u razgovorima sa Schmidtom nagovorili da promijeni izborni zakon u korist Hrvata u BiH”, istakao je Inzko.

Na pitanje da li je bilo pametno mijenjati izborni zakon u toku izborne noći, Inzko ističe da su direktive OSCE-a da se zakon ne smije mijenjati u godini prije izbora.Dodaje da je nakon 12 godina na funkciji bio pomalo umoran i razočaran.”Na ovom poslu radite 24 sata dnevno ili ste na pozivima, a privatnog života gotovo da i nemate. Nakon dvanaest i pol godina, preko 12.000 sastanaka i 20 pismenih prijetnji smrću, možda sam bio pomalo umoran od dužnosti i razočaran.

Razočaran uglavnom zbog sporosti na terenu i često izostalog pritiska međunarodne zajednice”, prisjeća se Inzko.Bivši visoki predstavnik je na kraju poručio da je Bosni i Hercegovini najpotrebnija vladavina zakona.”Bilo da se radi o kupljenim ili krivotvorenim diplomama, korupciji u sudovima i državnom tužilaštvu, manipulacijama i prevarama na javnim tenderima, pa i u državnim uredima, korupcija je sveprisutna. To ide toliko daleko da neki građani zbog toga napuštaju zemlju.

Međunarodna zajednica ima sve alate pri ruci i treba ih upotrijebiti za brzu i radikalnu reformu pravosuđa, uključujući povratak stranih sudaca i tužitelja. Imali smo ih do 2009. godine, radili su na najvećim korupcijskim slučajevima u zemlji, ali su onda prerano poslani kući. To je bila velika greška”, kazao je Inzko.

klix.ba