Hladnjače pune, nije naplaćeno ni za prošlogodišnje plodove: Upitna sezona malina!

Nema posebnih ponuda na tržištu za izvoz, što je i rezultiralo njihovim odnosom, odnosno neobjavljivanjem cijene, rekao je Tutnić

Maline - Avaz
Hladnjače pune, nije naplaćeno ni za prošlogodišnje plodove: Upitna sezona malina!

Mnoštvo izazova za malinare. Printcr

Malinari će s neizvjesnošću dočekati berbu ove godine. Sve ukazuje na to da će biti mnoštvo izazova s kojima će se proizvođači suočiti.

Na prvom mjestu je nenaplaćivanje prošlogodišnjih otkupa, a potom i činjenica da su hladnjače pune plodova iz 2022. godine.

Poštivanje ugovora

– Stanje je vrlo teško, do sada možda najteže u historiji što se tiče bavljenja malinarstvom na ovim područjima. Posebno u dijelu gdje sam ja, Željezno polje. Mi smo bili i začetnici te proizvodnje poslije rata. Većina hladnjača, barem po mojim saznanjima, nije izvezla robu, nema posebnih ponuda na tržištu za izvoz, što je i rezultiralo njihovim odnosom, odnosno neobjavljivanjem cijene, bez plaćanja onih ugovorenih i poštivanja ugovora i obaveza koje su imali prema proizvođačima – rekao nam je Emir Tutnić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK.

Dodao je da su, prema ugovorima, proizvođači već trebali naplatiti sav iznos za količine koje su predali u toku godine.

Tu su i maline, kupine i jagode, svo to bobičasto voće koje se otkupljuje. Realno, nijedna od hladnjača zvanično nije objavila svoju konačnu cijenu. Imamo saznanja da je jedna hladnjača, odnosno „Orange Plus“, dala cijenu od oko 8 KM, dok, recimo, imamo drugu koja je objavila oko 4 KM. To je drastična razlika. A niko se ne oglašava u smislu da prihvati odgovornost na osnovu čega je došlo do te cijene i koji su to pokazatelji koji je određuju – istakao je Tutnić.Dobra pričaKazao je da je ZDK jedan od najjačih kantona po pitanju proizvodnje, mada je ima i u SBK, USK te pomalo i u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu.- Radi se o jednoj od najperspektivnijih proizvodnji prethodnih godina, izvozno orijentiranoj. To je bila vrlo dobra priča, ali nešto se poremetilo na tržištu. Bit će vrlo teška sezona. Siguran sam da će neki morati odustati od proizvodnje – zaključio je Tutnić.Još veći problem- Mi razgovaramo između sebe kao proizvođači. Prema mom i mišljenju mojih kolega, određen broj hladnjača neće ući u otkup niti to treba. Jer svaki njihov ulazak u otkup je samo veći problem za proizvođače – poručio je Tutnic.

avaz.ba