Petak, 1 srpnja, 2022
More
  spot_img

  “Hitno izmijeniti odluku o boravku osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru”

  Hotelijeri i ugostitelji, članovi Udruženja poslodavaca Federacije BiH, (UPFBIH) traže da Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab što prije dopune odluku o epidemiološkim mjerama kojima je propisano da u zatvorenim prostorima može boraviti 30, a otvorenim 60 osoba istovremeno.

  Nakon što je odluka objavljena, svi grupni događaji koji su bili zakazani u hotelima i restoranima su otkazani i to do aprila naredne godine.

  Direktor Europa Group i član Udruženja poslodavaca Federcije BiH Rasim Bajrović podsjeća da hotelsko-ugostiteljski sektor trpi ogromne posljedice izazvane pandemijom koronavirusa, te da je promet u hotelima pao za 95 posto, a samim tim i prihodi.

  Nakon donošenja odluke o otvaranju granica BiH sredinom septembra, situacija se neznatno počela popravljati, a onda se, kaže Bajrović, bez ikakvih konsultacija donese odluka o ograničavanja broja osoba koje mogu boraviti u zatvorenim i otvorenim prostorima.

  “Nije se vodilo računa o kvadraturi u kojoj tih 30 osoba može boraviti. Jer mi imamo prostore od 500-600 kvadrata u kojima uz pridržavanje svih drugih propisanih epidemioloških mjera može u isto vrijeme boraviti i do 200 ljudi”,  rekao je on.

  Stoga, traže od nadležnih u KS da hitno dopune odluku na način da se uzme u obzir i kvadratura kada se utvrđuje broj osoba koje istovremeno mogu boraviti u zatvorenom i otvorenom prostoru.

  Napominje da ovakvu odluku nije donijela ni jedna država u regionu i u EU. Naprotiv, Slovenija i Hrvatska su donosile odluke koje su imale za cilj pomoći hotelsko-ugostiteljskim radnicima i spasiti barem djelomično turističku sezonu u čemu su i uspjele.

  “Naš zahtjev je da nam nadležni omoguće da neometano radimo uz poštivanje svih racionalnih epidemioloških mjera ili da nas zatvore ili da preuzmu na sebe obavezu isplate minimalnih plaća našim uposlenicima sa pripadajućim porezima i doprinosima ili ih pošalju na biro”,  istaknuo je Bajrović, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH

  N1

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci