Historijski susret predsjednika Južne Koreje i BiH: Najavljeno otvaranje ambasade u Sarajevu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u Njujorku sa predsjednikom Južne Koreje Jun Suk Jeolom (Yoon Suk Yeol).Bilateralni sastanak između predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Južne Koreje ujedno je i prvi sastanak zvaničnika dvaju zemalja na najvišem nivou.

Odnosi između dvije zemljeTokom sastanka razgovarano je o odnosima između dvije države. Predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jeol istakao je naročito zadovoljstvo održavanjem sastanka, kojeg je nazvao historijskim. Jeol je tokom sastanka saopćio da Južna Koreja planira otvoriti ambasadu u Sarajevu.Predsjednik Južne Koreje zatražio je podršku Bosne i Hercegovine prilikom glasanja u drugom krugu, a u vezi sa organizacijom Expo 2030.

Ekonomska saradnjaJun Suk Jeol je poručio da će Južna Koreja nastaviti sa različitim projektima od praktične koristi koje provodi u Bosni i Hercegovini.Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je kao odlične političke odnose između Bosne i Hercegovine i Južne Koreje, naglasivši da postoji prostor za unaprijeđenjem ekonomske saradnje, te saradnje u oblasti edukacije, kulture i sporta.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini predsjednika Južne Koreje.

avaz.ba