Hidrolog Muriz Spahić: Umjesto da rješavamo probleme, mi gledamo u nebo

Dijelovi BiH ponovo se suočavaju s katastrofalnim poplavama, posljedicama intenzivnih padavina, ali i grešaka na koje svaki put upozoravaju eminentni stručnjaci u oblasti hidrologije, izgradnje, prostornog planiranja.

Najveći problem je što iz iskustava iz nedavne prošlosti, izgleda, nismo ništa naučili.Velika opasnost- Umjesto da rješavamo probleme, mi plačemo nad sudbinom, čekamo i gledamo u nebo. Pokušavamo da riješimo posljedice, a ne rješavamo uzroke – kazao je za “Avaz” akademik Muriz Spahić, istaknuti stručnjak, hidrolog, osnivač Udruženja geografa BiH i bivši dekan i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA-e.

Još jedanput podsjeća da se objekti ne mogu graditi na obalama rijeka i riječnim koritima, jer nakon što se to uradi onda se suočavamo s opasnošću po živote ljudi i njihove imovine te milionskim odštetama za pričinjenu štetu.

Nismo izvukli pouke iz ranijih poplava, navodi on.- Jeste li ikada vidjeli da je neka nekropola, neki historijski objekt poplavljen? Nećete to naći. Nikada nijedna željeznička pruga koje je gradila Austro-Ugarska nije poplavljena. Nekada se o tome vodilo računa – istakao je Spahić.Vraćanje struke i znanja u institucije prvi je korak koji treba poduzeti kako bi se preduprijedile slične opasnosti, pa osim adekvatnog planiranja gradnje, povesti računa i o pravilnoj izgradnji obaloutvrda te zaustaviti odlaganje smeća u korita rijeka i odvodnju kanalizacionih i oborinskih voda u korita rijeka, kroz koja se voda, rastom nivoa rijeke, vraća nazad u naselja.

Prostorni plan- Upravo iz tih razloga ja sam uveo smjer regionalnog i prostornog planiranja na Odsjeku za geografiju PMF-a. Jedino geografi mogu shvatiti procese i pojave koji se dešavaju u prirodi, jer na fakultetu proučavaju geologiju, geomorfologiju, klimatologiju, metereologiju, hidrologiju kopna, okeanografiju, pedogeografiju, ali i urbanu, ruralnu i demogeografiju, ekonomsku geografiju.

Tu simbiozu tražimo na određenom prostoru i onda govorimo o stvaranju prostornih planova. Zamislite, moji studenti, koji su sada stručnjaci u toj oblasti, rade na nekim drugim poslovima jer niko neće da ih primi na posao – rekao je Spahić.Ništa ne poduzimamoSvojevremeno je ukazivao i na potrebu uspostavljanja hidrološko-klimatskog monitoringa na bh. rijekama, s ciljem pravovremenog uzbunjivanja stanovništva.-

Niko ništa ne radi. Nije mi jasno kako to, kad nešto planiramo, ne znamo da velika voda nosi i ubija. Ne možemo stalno slušati odgovor: “Ma, hajde, neće.” Osuđujemo klimatske promjene, a ne prilagođavamo im se, ništa ne učimo i ne poduzimamo. Godine 1910. na Bihać je palo 350 milimetara kiše po kvadratnom metru, jer je vanrednih vremenskih prilika uvijek bilo i bit će – zaključio je akademik Muriz Spahić.

avaz.ba