More
  spot_img

  Firma iz Tešnja otvorila novi pogon


  Ove sedmice je svečanim otvaranjem novog proizvodnog pogona kompanija Saračević iz Tešnja obilježila 20 godina postojanja i rada. Svečanoj ceremoniji obilježavanja dvadesete godišnjice kompanije prisustvovali su brojni poslovni partneri kao i gosti iz cijele BiH.

  Kompanija Saračević je danas pouzdan partner kupcima u zemlji, ali i inostranstvu, no, da bi to postali iza njih je put koji je sa sobom nosio razne izazove.

  Kompanija ima 60 uposlenih koji su raspoređeni u tri profitna sektora: veleprodaja, servis centar i HWP program.

  Kompanija u posljednje četiri godine bilježi rast veći od planiranog ne samo finansijski nego i u segmentu povećanja tržišnog udjela.

  Iz kompanije Saračević ističu da su ove zadnje dvije godine im pokazale da turbulencije koje se dese na tržištu mogu donijeti neočekivane prilike za rast ali i izazove za finansiranje kao i nepredviđene rizike.

  Enes Omahić, direktor firme, kaže da je kompanija registrirana 2002. godine i narednih nekoliko godina bila prva etapa ulaska u biznis kada je kompanija imala primarno jednog dobavljača i jednog kupca.

  Tokom druge faza je nastavljeno prepoznavanje potreba tržišta i vlasnik se odlučio na proširenje asortimana, kao i načina rada i ispunjavanja određenih zahtijeva kupaca. U tom periodu su nabavljene i prve pile za rezanje na mjeru i dimenziju po zahtjevu kupca, kao i poluautomatski gasni rezač, piše Zos radio.

  Treća faza je podrazumijevala značajniji iskorak u smislu modernizacije i ulaska u jedan novi biznis a to je upotreba CNC mašina i rezanje materijala CNC mašinama za potrebe kupaca, odnosno dijelova koji su faktički poluproizvod, te posebno partnerstvo sa švedskom kompanijom SSAB.

  Nakon toga uslijedila je reorganizacija i transformacija koja je podrazumijevala novu organizacionu strukturu.

  Vlasnik se odlučio na transformaciju vodstva kompanije sa vlasničkog na profesionalni menadžment, te na čelu kompanije dolazi Menadžment tim Saračević – MTS i uspostavljanje MSS-a – Menadžment sistema Saračević koji je novi upravljački sistem kompanije baziran na zahtjevima međunarodnog standarda ISO 9001 sa vizijom kompanije Saračević u budućnosti.

  Prema riječima Admira Saračevića, direktora prodajnog marketinga, kompanija od 2016. godine radi po jednom novom modelu jer je vlasnik Osmo Saračević odlučio da se povuče iz biznisa.

  – Sjeo je sa svojom djecom i razgovarao o tome. Nije baš, bilo lako djeci objasniti u kojem novom pravcu će to ići. Obzirom da sam jedan od sinova, ne mogu reći da smo Mirza i ja vjerovali u tu priču. Meni je to dosta teško palo. Dugo vremena sam se nekako vidio na tom njegovom mjestu. S druge strane danas kad pogledam gdje smo i kojim smo mi to putem prošli da bi stigli na ovaj nivo od 2016. godine  do danas, sada znam da je to bio jedini ispravan put za kompaniju, da bi kompanija doživjela tu transformaciju. Kompanijom danas upravlja profesionalni menadžment tim, gdje naš vlasnik ima uvid u ono što se radi ali operativno nije vezan za biznis – rekao je.

  Strateško opredjeljenje kompanije Saračević jeste ulaganje u servis centar odnosno u proizvodnju, što pokazuje i novi proizvodni pogon, koji je ove sedmice otvoren. Novi pogon se prostire na dvije etaže, te će omogućiti skraćenje roka izrade za kupce i doprinijeti konkurentnosti kompanije na tržištu.

  – Novi proizvodni pogon podrazumijeva preseljenje trenutnog servis centra na novu lokaciju. Kompanija Saračević je u međuvremenu investirala u dvije nove mašine: jedan laser sa radnim stolom 2 na 6 metara i plazma sa gasnim rezačem 2,5 na 6. To su znači nove mašine i jedna je već instalirana a druga će se instalirati u narednom periodu na toj novoj lokaciji, što će doprinijeti većem kapacitetu usluga kompanije Saračević, većoj stabilnosti i radu pogona u dvije smjene umjesto dosadašnje tri smjene – kazao je Admir Saračević.

  Osim ulaganja u proizvodne kapaciteta kompanija vrši ulaganje i u obnovljive izvore energije odnosno izgradnju solarnih elektrana. Iz kompanije Saračević ističu da su pouzdan partner na duge staze i da im je želja da svaki rok koji dogovore sa kupcem ispoštuju.

  – Kompanija Saračević živi od kupaca, samim tim i svoje resurse stavlja na raspolaganje u tom smislu. Kad smo rekli raspoloživost isporuka i ostale performanse koje mi pratimo jesu pokazatelji da 95 % isporuka bude pravovremeno: u kvaliteti, traženoj količini i roku koji zahtijeva naš kupac To podrazumijeva jedan kompletan servis od momenta primanja narudžbe do realizacije i sve post prodajne radnje koje se nakon toga događaju – govori Enes Omahić, direktor kompanije Saračević, za Zos radio.

  Firma iz Tešnja otvorila novi pogon
  Firma iz Tešnja otvorila novi pogon

  izvor : biznisinfo.ba/zosradio.ba

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci