Erdogan zabio nož u leđa Putinu: ‘Krim je Ukrajina!‘

Poljski predsjednik Andrzej Duda pozvao je u posjetu Kijevu na ukidanje baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku.

“Ne može biti povratka u normalu u odnosima s Moskvom”, rekao je Duda u utorak na samitu Krimska platforma.

Zbog toga je potrebna nova politika koja će ukloniti Sjeverni tok 2, istaknuo je Duda, prenosi poljska novinska agencija PAP.

Poljska i druge istočne članice EU-a dugo su kritikovale rusko-njemački projekt, ističući da njime Kremlj dobiva dodatni utjecaj u Europi u vrijeme kada se dovodi u pitanje energetska sigurnost EU-a.

Njemačka vlada odbila je u februaru pustiti plinovod u promet zbog ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, u Berlinu i dalje postoje zagovornici Sjevernog toka 2, piše Jutarnji.

Na Krimskoj platformi Ukrajina je pokušala mobilizirati međunarodnu potporu kako bi vratila Krimski poluotok koji je Rusija anektirala 2014.

Krim je bio i jest dio Ukrajine, kao što su Gdanjsk ili Lublin dio Poljske, kao što je Nica dio Francuske, Köln dio Njemačke, a Rotterdam dio Nizozemske”, rekao je Duda.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, čija zemlja ima dobre odnose i s Rusijom, također je rekao da Krim jasno pripada Ukrajini.

Erdogan zabio nož u leđa Putinu: ‘Krim je Ukrajina!‘
Erdogan zabio nož u leđa Putinu: ‘Krim je Ukrajina!‘

izvor : radiosarajevo.ba