Dodik za sutra u Banjoj Luci najavio okupljanje Srba iz državnih i entitetskih institucija

Nakon što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša košarac danas okupio u Istočnom Sarajevu zvaničnike izabrane iz entiteta Republika Srpska u državne institucije, predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je sličan sastanak u Banjoj Luci.

Dodik će sutra u Banjoj Luci u odvojenim sastancima razgovarati sa zvaničnicima institucija Bosne i Hercegovine izabranih iz RS-a i i zvaničnicima RS-a. Najavio je da će razgovarati i sa rukovodstvom Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.”Jedini pravi i isključivi odgovor jeste da izgradimo jedinstvo koje će odbiti sve napade na RS”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, današnje okupljanje dijela Srba iz državnih institucija u Istočnom Sarajevu bilo je zatvoreno za javnost, a press konferenciji su mogli prisustvovati samo Srna, RTRS i Alternativna TV, dok su svi ostali mediji iz oba entiteta u BiH, vraćeni kući.PRIJETNJA ODLASKOM OSTAJEDirektor SIPA-e Darko Ćulum u prvom redu na sastanku o napuštanju institucija BiH, pružena podrška DodikuNa sastanku je bilo otprilike 50-ak ljudi, a pozvani su bili svi iz RS-a koji rade u Vijeću ministara BiH, kao i Srbi iz policijskih agencija na nivou BiH kao što su SIPA i OSA.

Sudeći po fotografijama, među pripadnicima sigurnosnih agencija, prisutan je bio direktor SIPA-e Darko Ćulum.Oni su usaglasili jedinstven stav – “lojalnost RS-u i očuvanje njenog ustavnog kapaciteta”.Košarac je zaprijetio povlačenjem Srba iz državnih institucija ukoliko Schmidt nastavi sa “provokacijama”.

“Sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika svi su okvalifikovali kao politički”, istakao je Košarac.

klix.ba