Dodik traži da Predsjedništvo BiH odbije projekte NATO-a vrijedne desetine miliona eura

Predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) izjavio je danas da Predsjedništvo BiH, kao ustavno nadležno, nije tražilo bilo kakvu pomoć od NATO saveza zbog čega je predložio da Predsjedništvo BiH ne prihvati pomoć koju je ta alijansa odobrila za BiH.Radi se o projektima koji vrijede desetine miliona eura, a čija će realizacija značiti praktičnu podršku odbrambeno-sigurnosnom sistemu BIH i u svakom slučaju značajno doprinijeti jačanju odbrambeno-sigurnosnih kapaciteta.”

BiH je smiješna i žalosna zemlja kada joj drugi određuju pomoć, a tu pomoć niko nije ni tražio. Jedino nadležno za pitanja vojske i bezbjednosti je Predsjedništvo koje ni u prošlom niti u ovom sazivu nije ni razmatralo niti molilo NATO za bilo kakvu pomoć”, rekao je Dodik.

On smatra da zato ta odluka NATO-a o pomoći izgleda kao da je usmjerena ka miješanju u unutrašnje stvari u BiH – da NATO ovako reaguje i navodno doznačava neku pomoć za koju niko ne zna ni kakva je, ni kolika je, ni kome služi niti ko će je upotrebljavati.

Dodik je istakao da oni na taj način pokazuju koliko je BiH nesigurna i koliko je u suštini podijeljena.”BiH je potpuno podijeljeno društvo i NATO ovim ponašanjem to na svoj način najbolje manifestuje”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH nisu potrebni ni novo oružje niti sigurnosni sistemi.”BiH je potrebno nešto drugo što NATO nema. Očigledno je da ubacivanje oružja u BiH iz NATO programa nije opredjeljenje organa BiH i nije jedinstvena odluka svih. Možda postoje oni što stalno nešto dramče po svijetu, ali u tom smislu tih odluka nema”, rekao je Dodik.

On je poručio da bi bilo pametno da NATO podržava ustavnu strukturu BiH, a ne da se tako “arogantno i isključujuće ponaša prema organima BiH.”Predsjednik entiteta RS je naglasio da je Predsjedništvo BiH jedino mjesto koje treba o tome da odlučuje, a ne NATO savez.”Predlažem da Predsjedništvo ne donese odluku o prihvatanju toga i da pokažemo da smo koliko-toliko, barem nešto, suverena zemlja”, naveo je Dodik.Oni (NATO), mišljenja je Dodik, šalju već remontovane sisteme, čime žele da pokažu svoju privrženost BiH, ali na ovaj način najčešće pokazuju i pokazaće se na dugoročnom planu – svoje pogrešne poteze prema BiH.”NATO nije opredjeljenje BiH.

NATO jeste za saradnju, ali u toj saradnji trebalo bi da postoje dvije strane, a ne samo jedna – NATO koja zbog glupih procjena o navodnom ruskom uticaju želi sad ovdje da skrca naoružanje”, naveo je Dodik.Jedina ispravna politika u BiH je, naglasio je on, demilitarizacija, a ne koncentracija oružja i naoružanja.”

Tako da NATO time ništa ne pomaže BiH, štaviše, on je loš darodavac, pogotovo sa stanovišta da nijedan organ u BiH o tome nije odlučivao niti je uputio bilo kakav zahtjev o potrebi za takvim stvarima. Ako neko jeste, onda je to sve bilo mimo Ustava i zakona, jer je jedino ustavno mjesto za to Predsjedništvo koje o tome nikada nije donijelo odluku”, naglasio je Dodik.Podsjetimo, zemlje članice NATO-a odobrile su danas slanje paketa pomoći Oružanim snagama BiH i državnom ministarstvu sigurnosti. Pomoć se odnoi na opremanje odbrambeno-sigurnosnog sistema BiH.Ranije, na prošlom NATO Samitu koji je održan u Madridu 20. juna 2022. godine, donesena je Odluka o prilagođenom paketu pomoći BiH.

Zemlje članice NATO-a i određene partnerske zemlje su iskazale veliki interes za učešće i realizaciju predviđenih projekata.