Dodik se zamjerio Zelenskom: Njegovi stavovi nas se ne tiču, šta je on umislio

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je “da arogancija koju pokazuje predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) prevazilazi značaj uloge koju on misli da ima i da sigurno nije neko ko treba da bude pitan o tome šta zapadni Balkan treba ili ne treba raditi”.

Dodik se zamjerio Zelenskom: Njegovi stavovi nas se ne tiču, šta je on umislio
Dodik se zamjerio Zelenskom: Njegovi stavovi nas se ne tiču, šta je on umislio

– Politički je nepristojno da on dijeli savjete bilo kome, pa i nama na Balkanu. Njegovi stavovi nas se ne tiču i nisu oni koje bismo mi morali da slijedimo – rekao je Dodik povodom obraćanja Zelenskog građanima Cetinja u kojem je poručio da su sankcije Rusiji obavezne, da je Rusija prijetnja svima i da to “nije ništa manje važno za Balkan”.

Između ostalog, poručio je da ukrajinski predsjednik ima svoje koji ga simpatišu. Ipak, smatra da i drugi na zapadnom Balkanu misle da je takvo, kako navodi, bezočno sugerisanje bez ikakvog osnova i da držanje predavanja o tome šta ko treba da čini apsolutno “nije adekvatno ni vremenu, a pogotovo koju Zelenski ima u tome”.

 Čovjek je umislio da može da drži predavanje svakom drugom i da ocjenjuje ko je na ispravnom, a ko na lošem putu. To treba odbaciti kao upravo nešto što je došlo sa strane koja uopće nije pitana – naglasio je Dodik.

Dodik je izjavio da RS ostaje neutralna kada je riječ o ukrajinskoj krizi.

– Situacija se tamo mijenja. Mislim da ne treba trčati za događajima koji su ovakvog ili onakvog karaktera i davati svoju ocjenu tome. Mi ćemo ostati i dalje neutralni u želji da se rat završi, a kako će stvari izgledati, šta će biti, niti se nas tiče, niti mi možemo utjecati na to – poručio je Dodik.

AVAZ