Dodik na obilježavanju godišnjice Jasenovca o političkim temama: Ovo je vijek srpskog ujedinjenja

U Donjoj Gradini se održala centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtave ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac.

Na grobnom polju “Topole” vijence su položili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i drugi zvaničnici.Milorad Dodik, koji se obratio prisutnima, poručio je da Srbi ne mogu živjeti bez slobode te će se do kraja života boriti za slobodu srpskog djeteta.

On je opet izrazio svoju želju za ujedinjenjem srpskog naroda aludirajući na pripajanje entiteta RS državi Srbiji.

Nije nikakva prijetnja, već samo želja da iskažemo svoju, narodnu volju da Republika Srpska bude svoja na svome. Da jednog dana zajedno Srbija i Republika Srpska budu zajedničke države”, naglasio je Dodik.Dodik je istakao da zajedno sa Srbijom već nekoliko godina se obilježava stradanja srpskog naroda.”

Ovdje je 700.000 ljudi umoreno na najsvirepiji način od NDH, hrvatskog naroda tog vremena i ustaškog pokreta. Ta tišina nas ovdje okuplja. Svaki dan moramo da se prisjetimo stradanja naših predaka na ovom mjestu. Sve to je bio dio plana koji traje dugo. Srbi su etnički čišćeni, a ono što nisu uspješno odradili u Prvom svjetskom narodu, nastavili su na ovom mjestu.

Nastavilo se progonom Srba iz Krajine, i svih djelova Hrvatske”, rekao je Dodik.

Naglasio je da se danas Srbima ne želi priznati pravo na nacionalni identitet, vjeru.”Mi nismo bosanski Srbi. Srbi su i ovdje, i tamo, i bilo gdje da žive. To je naše pravo i naša historija”, istakao je Dodik.Rekao je da se ne može povući paralela između “zločina u Srebrenici i genocida u Јasenovcu

Ne možete i nećete nikada da izjednačite Srebrenicu i Јasenovac. Nije i nikada neće biti isto. Nećete nam nametnuti etiketu genocidnog naroda, kao što ste pokušali to kroz odluke Vijeća sigurnosti UN-a. Prošli vijek je vijek srpskog stradanja, a ovaj će biti vijek srpskog ujedinjenja”, poručio je Dodik.

klix.ba