Dodik: Do kraja godine bismo mogli raspisati referendum o statusu RS-a

On je kazao da bi uskoro Narodna skupština RS-a mogla izglasati zabranu djelovanja SIPA-e i Tužilaštva BiH na prostoru ovog entiteta.”Onog trenutka, a ja sam veoma sam lukav, kada potpišem ukaz oni će to tretirati kao kršenje odluka visokog predstavnika i onda će mene procesuirati u sudu i tužilaštvu. Ali mi ćemo u narednom periodu razmotriti odluke o zabrani djelovanja SIPA-e i Tužilaštva BiH”, rekao je.

Zatim je kazao da bi do kraja godine mogao raspisati referendum o statusu RS-a.”O tome kako ići dalje. Republika Srpska neće trpiti protektorat i ambasadore Amerike i Velike Britanije i neizabranog građanina Schmidta i političko Sarajevo”, poručio je.Nakon toga je rekao da RS ne planira nikakvu secesiju niti ratni sukob.

Na pitanje novinara portala Klix.ba dali ne namjerava objaviti odluke visokog predstavnika sada kada mu prijeti zatvorska kazna, izmjenama Krivičnog zakona BiH, Dodik je prvo uputio nekoliko riječi novinaru, zatim mu zaprijetio prstom da ga ne prekida, a zatim rekao da je želja političkog Sarajeva i međunarodne zajednice da ide “po onoj kadija te tuži, kadija ti sudi”, ali da to neće ići.”

Probajte nas procesuirati, pa ćete vidjeti … A ako ne, onda kolac, je li to? E ne može to. Imamo i mi mehanizme za odbranu. Nemojte isprobavati”, rekao je.Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) danas je poručio da RS neće primjenjivati posljednje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta te je najavio tužbu protiv njega.

Smatra da jučerašnje Schmidtove odluke predstavljaju “sinhronizirani napad na RS, Srbiju, Aleksandra Vučića (predsjednika Srbije) i mene

klix.ba