Djevojčica s fotografije kojom su vlasti RS-a i Srbije pokušali obmanuti javnost: Ovo je šamar žrtvama

Veliku pažnju javnosti izazvao je skandal koji se desio tokom obilježavanja godišnjice akcije Oluja u Prijedoru, kada se u jednom trenutku na panelu tokom obraćanja Milorada Dodika pojavila fotografija prognane Bošnjakinje iz Žepe koje su vlasti RS-a pokušale prikazati kako srpske žrtve.Nakon što je Nermina Mujkić Gušo, tromjesečna beba sa fotografije koju u naručju drži njena majka, potvrdila autentičnost fotografije, Vladi RS-a nije preostalo ništa drugo nego da prizna da su koristili ovu fotografiju nazvavši to sve “nenamjernom greškom agencije iz Srbije koja je pripremala videomaterijal”.

NA GODIŠNJICI OLUJE

Vlada RS-a priznala da je fotografiju Bošnjakinje iz Žepe prikazala kao srpsku žrtvuNo za Nerminu Mujkić Gušo to i nije neka satisfakcija s obzirom da je, kako je rekla u razgovoru za Klix.ba, čitav incident sa korištenjem ove fotografije doživjela kao šamar žrtvama Žepa i Srebrenice.”Ja sam ta beba od tri mjeseca koju majka drži u naručju. Dječak koji sjedi pored moje majke je moj brat.

Drugi brat je bio ispred nas u konvojima i on je prije pada Žepe ranjen i ostao je 100 postotni invalid. Šta da kažem ovo je jedan šamar žrtvama”, kazala je nam je Nermina.Dodala je da je posebno pogađa i to što se ta fotografija našla na panelu ispred kojeg stoji “dotični gospodin” (Milorad Dodik op. a.).”

Na panel su nas smjestili oni koji su nad nama činili zločine”, poručila je Nermina.Podsjećamo, tokom obilježavanja godišnjice “Oluje” u Prijedoru kojoj su prisustvovali zvaničnici Srbije i entiteta Republika Srpska na jednom od panela pojavila se fotografija koja je nastala u Žepi 1995. godine.SKANDALOZAN PROPUSTNa obilježavanju “Oluje” u Prijedoru korištena fotografija nastala tokom protjerivanja Bošnjaka iz ŽepeFotografiju sa obilježavanja godišnjice “Oluje” u Prijedoru je objavio predsjednik entiteta RS Milorad Dodik na svom zvaničnom Twitter nalogu.Fotografija žene sa djecom koja se nalazi iza Dodika je zapravo nastala u Bosni i Hercegovini. Fotograf AFP Joel Robine je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.

klix.ba