Subota, 25 lipnja, 2022
More
  spot_img

  CIK PRELOMIO: Lokalni izbori bit će odgođeni!

  Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) na današnjoj sjednici donijela je odluku o odgađanju održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine. Odgođeni izbori bit će održani u nedjelju 15. novembra 2020.

  Treći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale obezbijediti sredstva za provedbu izbora u skladu s odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH, počeo je 7. maja, kada je Centralna izborna komisija BiH raspisala lokalne izbore.

  S obzirom na to da je navedeni rok istekao, a da novčana sredstva do danas nisu obezbijeđena, primijenjene su odredbe člana 14.2. izbornog zakona BiH, prema kojem Centralna komisija BiH donosi odluku o odgađanju izbora na osnovu činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu s Izbornim zakonom BiH.

  Istim članom je propisano da se odgođeni izbori održavaju najkasnije 30 dana od dana koji je određen za redovne izbore.

  S obzirom na to da 30. dan pada u srijedu 4. novembra, a izbori u Bosni i Hercegovini se, u skladu sa zakonom održavaju nedjeljom, a da se prva nedjelja (8. novembar) podudara i s vjerskim praznikom jednog od konstitutivnih naroda u BiH, održavanje izbora je pomjereno za prvu narednu nedjelju odnosno za 15. novembar 2020, obrazložili su iz CIK-a BiH.

  Izborna kampanja počinje 16. oktobra i trajat će do 14. novembra do sedam sati.

  Zbog trenutne situacije s koronavirusom, omogućene su i elektronske prijave.

  Izvor: tvsa.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci