Chollet: Amerika ne bi prihvatila da Zajednica srpskih opština ima ovlasti kao Republika Srpska

Viši izaslanik američkog State Departmenta Derek Chollet je kazao da vjeruje da Zajednica opština sa srpskom većinom treba biti uspostavljena na Kosovu, ali da je jasno naglasio Vladi Kosova da to nije nešto poput entiteta Republika Srpska te da SAD to ne bi prihvatile.

Govoreći o tome da li je vidio napredak u smislu toga da Vlada Kosova pristane na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom on je kazao da nije.

“Nažalost, ne još. Ali, bili smo veoma jasni, i javno i privatno, da verujemo da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude uspostavljena i funkcionalna, ima nekih detalja koji treba da se razrade po tom pitanju.

Ali, verujemo da je to obaveza koja je preuzeta ranije, da je uspostavljanje Zajednice u skladu sa Ustavom Kosova. Veoma smo jasno sa našim kolegama u Prištini da to nije nešto poput entiteta Republike Srpske, da SAD ne bi to prihvatile i da to nije ono što mi guramo”, kazao je Chollet za Radio Slobodna Evropa.

Istakao je da je to nešto što SAD promovišu te da vjeruju da je to u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova.Dodao je da je on vidio razloge za nadu u razgovorima i u Prištini i u Beogradu, ali to će zahtjevati teške izbore i političku hrabrost.”Ono što sam želio da bude jasno i liderima u Prištini i u Beogradu jeste značaj koji SAD pridaju ovom procesu, nada koju imamo u ovaj proces i moguće prilike koje se mogu ukazati i za Kosovo i za Srbiju ukoliko uspiju da nađu način da normalizuju svoj odnos”, rekao je Chollet.

Istakao je da obje vlade moraju biti u stanju da pokažu volju za kompromisom.

klix.ba