More
  spot_img

  Čerkez: Žarišta u Tešnju i Živinicama su pod kontrolom, još nećemo uvoditi nove mjere

  Nakon stabilne epidemiološke situacije u Federaciji BiH i ukinutog stanja prirodne nesreće i samim time popuštenih restriktivnih mjera, prethodnih dana Tešanj i Živinice bilježe značajan porast broja zaraženih. Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je da su ova dva mjesta pod kontrolom i da se još neće donositi nikakve nove mjere.Čerkez je naveo da su Tešanj sa 114 i Živinice sa 42 slučaja zaraze ozbiljna žarišta u Federaciji BiH te je naglasio da su sve dosadašnje mjere i preporuke zapravo veoma jednostavne za poštovati i sasvim dovoljne.

  “Iako je u ta dva grada prethodnih dana porastao broj zaraženih koronavirusom, oni su pod kontrolom i ne planiramo još uvoditi nikakve nove mjere. Postojeće su sasvim dovoljne i tako malo obavezuju, a uz njih bi svima nama moglo biti dobro ako bismo ih se pridržavali”, kazao je Čerkez.

  A mjere kojih se građani zapravo trebaju pridržavati su fizička distanca, nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru i redovno pranje ruku, odnosno, održavanje higijene.

  “Ovdje je najbitnija disciplina građana koji zapravo trebaju samo poštivati te preporuke. Također, želim naglasiti da Tešanj i Živinice jesu trenutno gradovi u kojima je potvrđeno najviše zaraženih, ali moramo biti svjesni da će se ovakve situacije svima nama dešavati. Uzmite u obzir trenutno stanje, u jednom dijelu Evrope se smiruje epidemiološka situacija, a na drugoj strani planete se pogoršava jer virus je takav. Mi smo još u tom nekom prvom valu epidemije borimo se s njim, a nikako ne smijemo zaboraviti da nas najesen potencijalno očekuje drugi val”, zaključio je Čerkez.

  Klix

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci