BRAĆA DOKTORI IZ TEŠNJA: AJDIN I SEMIR IBRAHIMOVIĆ

I oni su budućnost Tešnja: Braća i doktori – Ajdin i Semir Ibrahimović

Ajdin i Semir Ibrahimović su rođena braća. Obojica su doktori, tj. obojica su završili Medicinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli. Stariji Ajdin zaposlen je u JU Opća Bolnica Tešanj. Mlađi Semir radi u JZU Domu zdravlja Tešanj. Ajdin je doktor – specijalizant. Semir je oženjen.

U okviru projekta “I oni su budućnost Tešnja”, Općinski načelnik Suad Huskić razgovarao je sa ova dva mlada doktora, sa namjerom da javnost sazna za ovakve primjere uspješnog školovanja i zapošljavanja na koje svi zajedno možemo biti ponosni.

Odrasli su u Šijama. Potiču iz radničke porodice. Nije bilo jednostavno školovati dva studenta Medicine. Međutim, roditelji nisu ni jednog trena posustali. Na velika odricanja majke i oca, i podršku rodbine i komšija, ali lokalne zajednice putem općinskih stipendija koje su dobijali za vrijeme školovanja danas gledaju kao na blagodat koju izuzetno cijene. “Tek smo sada možda svjesni veličine odricanja kroz koja su naši roditelji prošli da bi nas dvojica završila Medicinski fakultet i postali ljekari. Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su nam pomogli da ostvarimo naše snove i postanemo to što smo sada”.

Ovih dana mediji nas zatrpavaju vijestima o mladima koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Ajdin i Semir ne razmišljaju o odlasku. Najprije zbog podrške roditelja i sredine iz koje su potekli, a onda kako kaže Ajdin barem mi koji se bavimo ovim poslom nemamo razloga da idemo. “Zadovoljni smo našim radnim mjestima, zadovoljni smo mogućnošću napredovanja. Pošto u Bolnici imamo i tercijarni nivo zdravstvene zaštite, teško da bilo gdje mogu ostvariti bolje uslove nego u Tešnju”. Ni Semir nema nikakvu ambiciju da odlazi iz Tešnja a kamo li iz države i kako kaže “za nafaku se moramo sami izboriti”.

Marljivost, poštenje i poštovanje, odgoj i skromnost se nose iz kuće. Ova dva mladića imaju sve to. Ali ono što ih posebno krasi je bratska sloga i uzajamna podrška koju pružaju jedan drugom.

Ističu da je izuzetno važno odabrati poziv koji se voli. Tada ništa nije teško. Liječiti ljude, pomagati ljudima, biti od pomoći bolesnima, poziv je koji motivira. Semir i Ajdin su upravo takvi. Vole svoj posao i zahvalni su što mogu drugim ljudima biti od koristi.

Zanimljivo da su obojica zavoljeli medicinu još dok su bili mali. Jedan zbog čestih obolijevanja i odlazaka u bolnicu sa namjerom da jednog dana on bude taj koji će biti u prilici da liječi, a drugi malo zbog brata, a malo jer i sam želi pomagati drugima. Jer, razlika u starosti je samo dvije godine, tako da je i za očekivati da stariji brat bude uzor mlađem.

Tešanj vide kao kuću i rodni kraj. Veći gradovi su možda privlačniji, ali uvijek razmišljamo o dolasku u Tešanj i naše Šije.

“Čestitam vam na uspjesima koje ste postigli i želim vam obojici da nastavite tako. Čestitam vam na sačuvanim porodičnim odnosima, jer to je vrijednost koja se danas posebno cijeni. Posebno mi je drago što se volite i uvažavate kao braća. Porodične vrijednosti su temelj svakog društva i ja se iskreno nadam da ćete uspjeti prenijeti ih i na druge ljude. Imate na neki način i priliku i obavezu da pozitivno utičete na druge mlade ljude da krenu vašim stopama, da steknu znanje i budu korisni i vrijedni članovi zajednice. Budite društveno aktivni i pomozite mladima da slijede vaš primjer”, poručio je na kraju razgovora Općinski načelnik.

Projektom “I oni su budućnost Tešnja” Općina predstavlja mlade i uspješne ljude. Cilj je promovirati kako njihova profesionalna i životna postignuća tako i univerzalne vrijednosti. Projektom se želi pokazati da Tešanj kao lokalna zajednica ima svijetlu budućnost u kojem itekako ima mjesta i za mlade i uspješne ljude koji grade jedno društvo u kojem uspjeh nije nikakvo ‘čudo’, već pravilo i normalna stvar do koje se dolazi znanjem i zalaganjem.

IZVOR: SUAD HUSKIĆ- NAČELNIK OPĆINE TEŠANJ