Bono snima dokumentarac o koncertu u Sarajevu, producenti su Ben Affleck i Matt Damon

Muzičar je kazao da je na ideju o snimanju filma došao nakon što je posjetio Kijev.”Grupa U2 oduvijek je pokazivala solidarnost s ljudima koji su potlačeni.

Kada smo Edge i ja putovali u Kijev, nisam razmišljao o Sarajevu. Međutim, ubrzo su isplivale sve uspomene. Dokumentarac će povezati okupaciju Sarajeva s okupacijom Kijeva. Reditelj je Nenad Cicin-Sain. Film također govori o ulozi umjetnosti u pružanju nade ljudima koji moraju živjeti u ratu”, rekao je za IndieWire.Dodao je da je poruka filma sljedeća: Stanovnici Kijeva tek moraju preživjeti sve ono što su Sarajlije preživjele.”Rat nije gotov. Inspirativno je vidjeti da je u ukrajinskoj vojsci 60 miliona ljudi, gotovo cijelo stanovništvo je dio nje. Svi su svjesni koliko je sloboda vrijedna i da je moraju braniti”, dodao je.

Veza između U2 i Sarajeva postoji od 1993. godine, kada je ova grupa bila na ZooTV turneji, gdje je pokušavala skrenuti pažnju na rat u Bosni i Hercegovini. Bitan događaj sa ove turneje je svakako bilo javljanje uživo američkog novinara i humanitarnog radnika Billa Cartera iz Sarajeva tokom njihovog koncerta u Veroni u julu 1993. godine. Taj potez irskog benda je pokrenuo britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana u ratu.

Tada, zbog rata, nisu mogli doći u Sarajevo, a obećanje su ispunili četiri godine kasnije. Svirali su uobičajeni repertoar na kojem se našla i pjesma “Miss Sarajevo”, koju su napisali U2 i Brian Eno o izboru najljepše djevojke održanom u ratnom Sarajevu. Bono je bio prehlađen i imao je problema sa glasom, ali bh. publika mu to nije zamjerila.

Izvor: klix.ba