Asim Sarajlić oslobođen optužbi u aferi “Asim” za trgovinu utjecajem

Današnjim ročištem okončano je suđenje u predmetu “Asim Sarajlić i ostali”, a prvooptuženi Asim Sarajlić, bivši visoki funkcioner SDA, oslobođen je optužbi za činjenje krivičnog djela “Davanje dara i drugih oblika koristi”.

Drugooptuženi Sabahudin Delalić i trećeoptuženi u ovom predmetu Muhamed Šehović također su oslobođeni pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Izricanjem presude u predmetu koji je vodila sutkinja Amela Skrobo-Kadrić, okončano je suđenje koje je otpočelo u u maju prošle godine kada su se Sarajlić, Delalić i Šehović izjasnili da nisu krivi.

Sarajlić, Delalić i Šehović su bili optuženi da su od 20. do 25. februara 2020., prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem.Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, inače Prevljakov protukandidat.

Glavni dokaz i pokretač istrage je audiosnimak kupovine koji je na svom Facebooku objavio Semir Efendić koji je bio jedan od kandidata za izbor.

Na spornoj snimci se čuje kako trojac obećava zaposlenje supruge Velidu Tvrtkoviću u zamjenu za glas Fikretu Prevljaku. Slučaj je u javnosti postao poznat kao afera “Asim”.Tokom suđenja tužilac je istakao da su optuženi Tvrtkoviću ukazali da su na sličan način 2016. omogućili i izbor Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva.Na kraju sud ih je oslobodio optužbi, a za očekivati je da će Tužilaštvo KS uputiti žalbu na ovu prvostepenu presudu.Asim Sarajlić je prošle godine završio i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Nakon ove afere smijenjen je sa svih funkcija u SDA, a donedavno je bio delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

klix.ba