Alena Ćemalović: Dio tima za historiju

Nakon dugo vremena građani BiH osjetili su radost i ponos, ujedinjeni u čestitkama, osmijesima i suzama radosnicama nakon ogromnog uspjeha “zlatne Mostarke” Lane Pudar na Evropskom prvenstvu u vodenim sportovima u Rimu.

Iako je zlatna medalja u disciplini 200 metara delfin najveći uspjeh u njenoj dosadašnjoj karijeri, sigurni smo da ćemo još mnogo puta imati razloga da slavimo, da se radujemo i od sreće plačemo s Lanom, zlatnim djetetom iz Mostara. Ipak, danas ne bismo imali priliku da himnu BiH slušamo na svečanim ceremonijama dodjele medalja da prije 11 godina trenerica Alena Ćemalović i njene kolege iz mostarske škole vodenih sportova „Orka“ nisu uspjeli uvjeriti tada petogodišnju Lanu da uđe u bazen i zapliva.

Nakon što je u školi plivanja naučila da pliva s Damirom Đedovićem Lana je prešla u takmičarski pogon sa svojom trenericom Alenom Ćemalović. Ostalo je historija, bajka za koju su, uz Lanu i njene roditelje Nadu i Velibora, najzaslužniji upravo Alena Ćemalović i ostatak Laninog tima.

Ćemalović je viša asistentica na Odsjeku za sport i zdravlje Nastavničkog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i trenerica pod čijim budnim okom Lana, od svog prvog ulaska u bazen, savladava sve prepreke na putu ka medaljama. Rođena je 28. novembra 1991. godine u Mostaru i dobitnica nagrade za najuspješnijeg trenera u 2021. godini.

AVAZ